Miközben a nagyobb hazai vállalatok, közintézmények fele már használja, további 30 százalék éppen bevezeti, vagy a közeljövőben tervezi bevezetni az üzleti intelligenciát - derül ki egy friss kutatásból.

A magyarországi informatikai fejlesztéseken belül az üzleti intelligencia projektek vezetnek. A nagy- és közepes cégek, valamint a hasonló méretű közintézmények felénél már működik ilyen rendszer, egyötödük pedig most dolgozik a bevezetésén - derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Információs Erőforrás Menedzsment Kutatóközpontja és az IFUA Horváth & Partners felméréséből.


(A kép kattintásra nagyítható.) 


Növekvő intelligencia  A kutatás legfontosabb eredményeit összefoglaló grafikonból jól látszik, hogy intranet és vállalatirányítási rendszerek tekintetében a közepes és nagyobb hazai vállalatok lefedettsége közelít a száz százalékhoz. Az elkövetkező időszakban a legnagyobb növekedési potenciál az üzleti intelligencia területén várható. Itt a válaszadók közel 22 százaléka mondta azt, hogy jelenleg is zajlik ilyen jellegű megoldás bevezetése a cégnél. További 8 százalék pedig jelezte, hogy az elkövetkező egy-két évben várható ennek integrálása. 

Az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) olyan fogalmak és módszerek együttesét jelenti, amely a döntéshozatalt javítja információ-feldolgozó rendszerek segítségével. Az ilyen megoldások külföldön is egyre népszerűbbek: a BI nemzetközi piaca a válság idején kétszámjegyű növekedést mutatott, és független elemzők szerint a nagyvállalatok informatikai vezetői is ezt a területet tartják az egyik legfontosabbnak tervezéskor. A Corvinus és az IFUA szakemberei által 2008-2009-ben végzett IT Benchmarking felmérés szerint még csak a válaszadók 42 százaléka rendelkezett üzleti intelligenciával, szemben a mostani felmérés által regisztrált 52 százalékkal.

Átláthatóbb folyamatok  Mint Fekete Gábor, az IFUA Horváth & Partners BI tanácsadási területének szakértője rámutat, az üzleti intelligencia közkedveltségét több tényező is erősíti. Így például a vállalatok szeretnék átláthatóvá tenni az üzleti folyamataikat, a felhasználók maguk akarják elvégezni a számukra fontos elemzéseket pár kattintás segítségével, s húzóerő az is, hogy gyorsan terjednek a mobiltechnológiák. Hátráltató tényező viszont, hogy nem mindig állnak rendelkezésre a szükséges adatok, illetve ezek nem elég jó minőségűek, nem elég megbízhatóak. Gyakori, hogy a különböző szakterületek (pénzügy, értékesítés, marketing stb.) más-más adatokkal dolgoznak, illetve mást értenek valamilyen meghatározás alatt.

Szintén nehezíti a BI térhódítását, hogy nincs egyedül üdvözítő megoldás arra, ki legyen felelős érte a szervezeten belül. „A 90-es években az IT részleg felelt érte, ma már nem ritka a másik véglet sem, nevezetesen, hogy a pénzügy-számvitel-controlling területhez rendelik. Előfordul az is, hogy külön BI kompetencia központot hoznak létre informatikusokból és üzleti elemzőkből” – mondja Fekete Gábor, aki szerint mindig az adott szervezethez legjobban illő megoldást kell megkeresni.

Menteni a fákat  A hazai fejlesztések másik kiemelt területe lehet a dokumentumkezelő és -menedzselő rendszerek lehetnek. Az ilyen jellegű projektek mögött szintén több motívum húzódhat meg. A nagy irattömegek előállítása, kezelése, tárolása sok emberi és anyagi ráfordítással jár, így ezek részleges vagy teljes digitalizálása sokat farag a működési költségeken. De nem csupán a költségek mérséklődhetnek, hanem az üzleti folyamatok is átláthatóbbá válhatnak egy összetett dokumentum-menedzsment rendszerrel. További pozitívum lehet a vállalati image javítása azzal, hogy meg lehet lobogtatni a "zöld zászlót".

A hazai szolgáltatók is mindent tudni akarnak ügyfeleikről
Mindent behálóz az üzleti intelligencia

A boltosok is ránk uszítják a mesterséges intelligenciát

Egyre több adat gyűlik össze a vásárlók minden lépéséről, amit egyre fejlettebb algoritmusok elemeznek. A kiskereskedelmi MI-eszközök piaca gyorsan növekszik, a gyártók szerint pedig a közösségi előnyökre kell figyelni az egyéni hátrányokkal szemben.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.