Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.

Meglepő és előre borítékolható megállapítások is olvashatók a FaceKom nyáron végzett kutatásáról készült összefoglalóban. A hazai viszonyokra nézve reprezentatívnak tekinthető felmérés az elmúlt évben szinte a csapból is folyó chatbotok, illetve általában a mesterséges intelligencia ismertségét, használati arányát és elfogadottságát igyekezett feltérképezni.

A nagy nyilvánosság előtt szűk egy évvel ezelőtt debütáló ChatGPT generálta érdeklődés pillanatok alatt végigsöpört a világon, így az, hogy honfitársaink 91 százaléka halott már az MI-ről, nem tekinthető óriási meglepetésnek. Az viszont már kicsit túl szép adatnak tűnik, hogy ennek a csoportnak a többsége azt is állította, hogy nagyjából képben van a mesterséges intelligencia fejlődési ütemével és lehetőségeivel.
 


Érdekes módon az OpenAI fejlesztette ChatGPT-t, vagy más hasonló, nagy nyelvi modellre épülő szolgáltatást viszonylag kevesen használtak, használnak a magyarok közül. A 18-65 év közötti lakosságból mindössze 12 százalék válaszolt igennel erre a kérdésre. Ez ahhoz képest kevésnek mondható, hogy egyedül a ChatGPT több 100 millió felhasználót vonzott világszerte néhány hónap alatt.

Veszélyesnek tartjuk

Ahogy a világ számos pontján merülnek fel aggályos kérdések és megoldandó problémahalmazok a mesterséges intelligencia fejlődésével és felhasználásával kapcsolatban, úgy a téma iránt itthon is sokan táplálnak félelmeket, negatív érzéseket.

A legtöbben (72%) egyetértettek azzal, hogy a személyes adatokat felhasználása potenciális veszélyeket jelent az adatvédelem és a magánélet védelme terén. A válaszadók 65 százaléka úgy látja, az MI kiválthat bizonyos munkaköröket, így emberek veszíthetik el miatta az állásukat. Szinte ugyanennyien értenek egyet azzal az állítással, hogy a téma szabályozása jelenleg nem megoldott: nem egyértelmű, ki viseli a felelősséget a mesterséges intelligencia döntéseiért, ami jogi aggályokat vet fel.

 

 

A veszélyek mellett a lehetőségeket is látják a magyarok a gyorsan fejlődő új technológiában. A válaszok alapján a legtöbben a természettudományokat és kutatást (81%), valamint a termelést és logisztikát (77%) jelölték meg, mint olyan területeket, amelyek esetében a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetnek előnyei. Az egészségügy, oktatás és közlekedés területeinél a válaszadóknak nagyjából a harmada nem látja egyértelműen az MI hasznos felhasználási lehetőségeit. A kutatási összefoglaló szerint ez arra utal, hogy sokan nincsenek pontosan tisztában a technológia potenciáljával, hiszen a fejlődésből ezek az iparágak sem fognak kimaradni.

Konzumer tech

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.