Az Ericsson támogatásával 1992-ben alakult Nagysebességű Hálózatok Laboratóriumhoz az eltel két évtized alatt 80 PhD, 30 szabadalom és 600 tudományos publikáció kötődik.

Húsz éves születésnapját ünnepelhette a BMA Nagysebességű Hálózatok Laboratóriuma, amely egyben az Ericsson első magyarországi tudományos kompetenciaközpontja is volt. Az egyetemi kutatóhelyet 1992-ben a svéd cég támogatásával alapították, azzal a céllal, hogy korszerű felszereléssel és eszközökkel ideális körülményeket teremtsenek a magas színvonalú kutatómunkának. A Távközlési és Médiainformatikai Tanszék elődjén létrehozott laboratórium azóta a hazai telekommunikációs hálózatkutatás egyik legfontosabb tudományos műhelyévé fejlődött, melyhez az egyetem más tanszékeiről is csatlakoztak tudósok, hallgatók, szakemberek.

20 év, 30 szabadalom, 80 PhD  Az elmúlt húsz évben több mint 80 PhD hallgató szerzett tudományos fokozatot itt, 30 technológiai szabadalom, 600 tudományos publikáció, számtalan nemzetközi K+F program és piaci fejlesztés kapcsolódik a kutatóhelyhez. A központban többek között szélessávú átvitel, mobil kapcsolatok és optikai hálózat kutatással foglalkoznak, de futnak projektek a jövő internet architektúráinak modellezésére is. A kutatásokban résztvevő hallgatók és doktoranduszok gyakorlati tudással felvértezett, képzett szakemberként kerülnek ki a munkaerőpiacra, így a laboratóriumnak kiemelkedő szerepe van a hazai mérnökutánpótlásban.

Az Ericsson Magyarország 1700 munkatársa közül a tavaly végrehajtott bővítésnek köszönhetően mára mintegy 1200 kifejezetten K+F tevékenységet végző mérnök, így a cégnek is nélkülözhetetlen a csúcstechnológiák alkalmazásában jártasságot szerzett fiatal diplomás munkaerő. A vállalat 1992-ben többek között ezért döntött úgy, hogy laboratóriumot létesít a nagysebességű hálózatkutatás előmozdítására, amelyet azóta három újabb együttműködés követett.

Kitörési pontok  Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a kutatólabor fennállásának huszadik évfordulójára szervezett sajtótájékoztatón elmondta: „Az MTA valamennyi rendelkezésére álló eszközzel támogatja kutatóközpontjai, a felsőoktatási intézmények és az innovatív gazdasági vállalkozások között létrejövő kapcsolatokat, hiszen az iparban hasznosuló kutatási eredmények szervesen nőnek ki a felfedező kutatásokból, és egyedül a korszerű, minőségi kutatással összefonódott felsőoktatási rendszer képes a tudásalapú gazdaság számára innovatív munkaerőt kibocsátani."

Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében jelen lévő Cséfalvay Zoltán államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy június közepén jelenik meg az a versenyképességi szerződési pályázat, amelynek keretében kutatási-fejlesztési projektek megvalósítására pályázhatnak egyetemek, kutatóintézetek és vállaltok konzorciumai. Az induló keretösszeg 9,4 milliárd forintos, de a tervek szerint ez még idén további legalább 10 milliárd forinttal fog bővülni.

Charlotte Karlsson, az Ericsson Magyarország K+F központjának vezetője és Péceli Gábor a BME rektora a vállalat és az egyetem közös kutatási programjairól, a tovább együttműködés lehetőségeiről beszélt. Charlotte Karlsson a sajtótájékoztatón elmondta: „Az Ericsson Magyarország és a hazai egyetemek (BME, ELTE) közötti együttműködés példája kíván lenni a modern műszaki felsőoktatás támogatása iránt elkötelezett cég és a XXI. század ipari és piaci kihívásai felé nyitott, a nemzetközi trendeket ismerő és azok irányában érzékeny felsőoktatási intézmény kapcsolatának.”

Tovább bővíti kutatóközpontját az Ericsson
Hogy legyünk innovációs nagyhatalom?

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.