A hazai informatikai vezetők színe-java idén is két napra a Balaton mellé költözött. A Bitport hagyományos éves konferenciája Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettesének előadásával kezdődött, a délelőtti szekciókat pedig a trendek és hype-jelenségek viszonyáról szóló szakmai kerekasztal-beszélgetés zárta.
A CIO Hungary konferencia, amely hagyományosan az informatikai vezetők legnagyobb és egyik legrangosabb szakmai eseménye, idén Balatonalmádiban fogadta az érdeklődőket. A konferencia idén nem csak az infokommunikációs megoldásokról, hanem sokkal inkább a vállalati IT-szervezet és az üzleti döntéshozók közötti kommunikációról szól. A konferencia két alapkérdése: mit kell tudnia az IT-nak az üzletről, és mint kell tudnia az üzletnek az IT-ról? Dervenkár István, a Bitport főszerkesztője és Takács Tibor, a VISZ alelnökének köszöntője után előadóink, kerekasztal-résztvevőink és vendégeink két napon keresztül a szükségszerűen átalakuló informatika kihívásaira keresik a választ.

Változó IT, változó üzlet  Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettese keynote előadásában a big data fogalmát és alapvető trendjeit definiálta. A világ egyik vezető adattárház-szakértőjeként a nem tradicionális adattípusok, az üzleti intelligencia széleskörű alkalmazása vagy az elemzés adatbázison belüli megközelítése mellett szót ejtett a szenzoros technológiák küszöbön álló robbanásáról is. A prezentáció részleteit és Stephen Brobsttal készített interjúnkat később külön összeállításban is közöljük, kitérve például az okos marketingstratégiával rendelkező cégek adatelemzésre épülő döntési folyamataira vagy a big data jelenséget új dimenziókba emelő SPIME eszközök megjelenéséről.

Az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József előadásában a technológa és a felhasználás változásáról, illetve a változásmenedzsment lehetőségeiről beszélt a jelenlévő közel száz vállalati informatikai vezetőnek. A 3 milliárd internet-felhasználó korában egyre gyengül a hagyományos értelemben vett kontroll, ahogy összességében a szakértők aránya is a nullához közelít, a kihívások a lehetőségekkal párhuzamosan növekednek. Az informatika és a hozzá kapcsolódó pozíciók átalakulnak, ahogy az IT ideális esetben az üzlet támogatójából "maga az üzlet" lesz.

Az ULX részéről Szentiványi Gábor a nyílt forráskódot mint az információs kor technológiai szabványosítási eszközét járta körül. A technológiai (és nem interoperabilitási) szabvány továbbra is a tömegtermelés feltétele, azonban a posztindusztriális korban az információkezelésre is vonatkozik. Ma már lehetetlen egy-egy gyártó szabványait rákényszeríteni a piacra, de a modern technológiai szabványok azért is nyílt forráskódon jönnek létre és kommoditizálódnak, mert a vállalatok egyre kevésbé tekintik értéknek a saját technológiai szabványok birtoklását vagy pazarló fejlesztését.

Felhő vagy (marketing)köd?  Klotz Tamás, a Magyar Posta informatikai vezetője a CIO-k és az új technológiák, illetve az early adopterek és a fontolva haladók viszonyát elemezte. Bár az innováció nyilvánvalóan az alkalmazkodás feltétele, a "mikor" és a "hogyan" kérdése gyakran jelent problémát. Szót ejtett az olyan aktuális kérdésekről, mint a mobil eszközök vállalati informatikai rendszerekbe való bevonása, a cloud megoldásokkal kapcsolatos fenntartások, a big data megtérülése és üzleti kihasználtsága vagy a közösségi hálózatok feltételezett haszna és a vállalati kultúraváltás.

A Telenor vállalati értékesítési igazgatója, Tóth Levente az informatikai technológiaváltás és az üzleti generációváltás kapcsán a mobil operátor üzleti alkalmazásszolgáltató szerepét vázolta. Az új céges működési modell lehetőségeiről egy fiktív vállalkozás bemutatásán keresztül kiderült, hogyan alakítható ki a vállalati működés egészét lefedő ökoszisztéma. Ennek alapja természetesen az egyre fejlettebb szélessávú kapcsolat, de mobilkészülék-menedzsment rendszertől a szerverhosztingon át az irodai alkalmazásokig terjed, és bevezetése üzletileg is világosan indokolható.

A CIO Hungary 2013 oldala  
CIO Hungary 2013: Az információ gazdaságtana

A délelőtti szekciókat a Jövőkutatás – technológiai trendek és az átalakuló vállalati informatika című kerekasztal zárta, amelyben előadóink mellett részt vett a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége elnökségének két tagja, Kertészné Gérecz Eszter és Tóth Attila Zoltán, valamint dr. Fehér Péter, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Információrendszerek Tanszékének docense. A beszélgetés során vendégeink a marketing szerepét és helyzetét is figyelembe véve beszélgettek a hype-ok és trendek viszonyáról, a lehetőségek és az átalakulás valós feltételei közti ellentmondásokról, illetve az "IT-gettó lebontásáról".

A későbbiekben a konferencia délutáni eseményeiről és második napjáról is beszámolunk.

Feliratos filmet csinál a nemzetközi meetengekből a Webex

A Cisco videokonferencia-rendszere valós időben fordítja és feliratozza idegen nyelven az angol eredetit. Ez egy fontos fejlesztési irány lesz.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.