A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.

A kínai kormányzat járványügyi korlátozásai miatti iltakozások és zavargások az Apple-t is arra sarkalják, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyen termelésének más ázsiai országokba, például Indiába és Vietnamba való áthelyezésére, egyben függetlenítse magát egyik vezető beszállítójától és a legnagyobb kínai iPhone-gyár üzemeltetőjétől, a tajvani Foxconntól. Bár hasonló lépések már régóta napirenden vannak, a The Wall Street Journal értesülései szerint a csengcsoui üzem közelmúltbeli történései tényleg cselekvésre késztetik az Apple-t.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a problémákat egyelőre nem sikerült megoldani az iPhone City-nek is nevezett kínai üzemben, ahol az Apple legdrágább okostelefonjai készülnek – ez Bloomberg szerint már most is 6 millió darabos hiányt eredményez az iPhone Pro készülékek szállításában. A Reuters hétfői jelentése szerint a Foxconn arra számít, hogy december végétől január elejéig teljes mértékben sikerül újraindítania a termelést, de a zűrzavarnak mindenképpen olyan hatása lesz az Apple eredményeire, ami sürgőssé teszi a termelés didiverzifikálását.

Megszűntek a kiszámítható folyamatok

Ebben viszont nehézséget jelent, hogy a gazdasági visszaesés és a munkaerőpiaci lassulás a korábbinál is bonyolultabbá teszi a munka kiszervezését és az új beszállítókkal való partnerkapcsolatok kialakítását. A WSJ az Apple korábbi operatív vezetőjét idézi, aki szerint ezt kölönösen problémás olyan nagyságrendben biztosítani, mint amire az Apple-nek szüksége lenne. A lap mindenesetre olyan tervekről ír, hogy a cég az iPhone-ok gyártásának akár 45 százalékában is azokra az indiai üzemekre támaszkodna, ahol ez a ráta jelenleg csak egy számjegyű.

Ezzel párhuzamosan fokoznák más termékek, így a számítógépek, az okosórák és AirPods vezeték nélküli fülhallgatók gyártását Vietnamban. A Business Insider itt az Ives Wedbush Securities elemzőjét is idézi, aki úgy látja, hogy az elmúlt hónap eseményei után a kocka el van vetve, és az Apple jelentős stratégiai változtatásokba fog a számára kulcsfontosságú régióban. A WSJ-nek nyilatkozva a Foxconn volt amerikai ügyvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy régebben senki sem tulajdonított nagy jelentőséget a koncentráció kockázatainak, mivel a szabad kereskedelem volt a norma, és a dolgok kiszámíthatók voltak – ennek a világnak azonban most vége van.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.