A Google szereti az őrült projekteket. Legutóbb egy a szélenergia hasznosítására alapított startupot vásárolt meg. A Makani Power munkáját korábban is támogatta a keresőóriás.
A Google az alternatív energiaforrásoktól várja energiaproblémái megoldását. A törekvés nem új, és erősen érthető. A hatalmas energiaigényű adatközpontokat üzemeltető vállalatnak már csak költségszempontból sem mindegy, milyen forrásokból és milyen befektetések árán jut energiához hosszabb távon.

Ha csak az elmúlt két-három évet nézzük, jelentős befektetéseket eszközölt a kereső cég szél- és naperőművekbe. 2010-ben szárazföldi szélerőművekbe mintegy 40 millió dollárt, egy akkor újdonságnak számító tengeri szélerőmű rendszerbe pedig, melyet a Good Energies kezdett kiépíteni, 200 millióval szállt be. Egy évvel később a kaliforniai BrightSource Energy naperőmű-fejlesztéséhez adott közel 170 milliót. Más oldalról ugyan, de ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy tavaly három tajvani adatközpontjára 700 milliót költött, melynek jó része arra ment el, hogy megoldják az adatközpontok jéggel történő hűtését. Ezzel a megoldással a villamos energia felhasználását akarták csökkenteni.Nem csak az energia miatt érdekes A 2006-ban alapított Makani Power azonban nemcsak a Google alternatív energia iránti elkötelezettsége miatt érdekes a cégnek. Maga a fejlesztés jól illszekedik azoknak a kutatásoknak a sorába, amelyet a Google titkos műhelyében, a Google X-ben fejlesztenek. A Makani ugyanis egy egészen különleges szélturbinát fejleszt (a munkájukat egyébként az ARPA-E – Advanced Research Projects Agency-Energy –, az USA alternatív energiaforrások kutatását koordináló hivatala is támogatja).

Az új szélturbina lényegében úgy néz ki, mint egy könnyű testű vitorlázó repülőgép modell, amelyet szinte sárkány módjára tudnak felengedni a légkör magasabb rétegeibe. Ezáltal olyan széláramok energiáját tudják begyűjteni, amelyekét a hagyományos, oszlopra szerelt szélturbinákkal nem lehet kiaknázni. Ráadásul a Makani szélturbinái egészen kis szélmozgásnál is működnek.A Wing 7 próbarepülése

A kalifornia startup vezetői remélik, hogy a Google-lel a hátuk mögött felgyorsulhatnak a fejlesztések, és hamarosan megépíthetik az első termelő szélturbina rendszert is. Egyébként épp az akvizíció előtt hajtott végre Wing 7 névre keresztelt turbinájuk sikeres „próbarepülést”.

Mi az adatközpont, és mit teszünk ellene?
Meghalt Stanford R. Ovshinsky, a legjobb energiacsomagoló

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.