Az online, az M2M és a infokommunikáción kívüli területeken való intenzívebb megjelenést tűzte ki hármas stratégiai iránynak 2013-tól a Magyar Telekom vezérigazgatója. Christopher Mattheisen szerint a bírósági döntés nyomán felszabadult frekvenciasávot a meglévő három szolgáltatónak kéne felajánlani megvételre.
Sokkal többféle szolgáltatást lehet és kell eladni a jövőben az ügyfeleknek az online felületeken, mi több  az értékesítést is egyre nagyobb mértékben kell online-ra terelni – emelte ki a legnagyobb hazai távközlési csoport első embere egy újságírókkal szervezett háttérbeszélgetésén. Hozzátette, a cég eladásainak jelenleg kevesebb, mint 5 százaléka bonyolódik ezen a csatornán, miközben a külföldi szakmabeli vállalatok egy részénél ez az arány már eléri a 30-50 százalékot is.

A 2013-tól kitűzött hármas stratégiai irány másik eleme a gépek közötti kommunikáció (M2M). Ebben Christopher Mattheisen a digitális otthon adta lehetőségek kiaknázására építene, az okosmérők, az otthoni biztonságot, illetve az egészségügyet érintő infokommunikációs fejlesztések felfutására számít. (A machine to machine kommunikációban rejlő lehetőségeket a Vodafone és a Telenor is megpróbálja kihasználni.)

Más piacokon
A hagyományos távközlési szegmensekben tapasztalható visszaesés kompenzálását célozza a más iparágakban való megjelenés.  Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az első lépéseket már megtette a csoport, azzal, hogy belépett az energiaszolgáltatási és a biztosítási piacra. Az előbbiben, miután a közelmúltban országossá válhatott a hozzáférés, a korábbi 30-40 ezerről százezer fölé nőtt az ügyfélszám. A Bitport kérdésére elmondta, ma még csak az átalánydíjas kört tudják elérni, de az okosmérők megjelenésével azok az ügyfelek is csatlakozhatnak, amelyek havonta közlik a mérőállást. A Telekom-vezér jó döntésnek titulálta a biztosítási brókerség felvételét a portfólióba, ezen a területen már negyedmilliót meghaladó ügyfelet tartanak számon.

Az elnök-vezérigazgató értékelte a csoport klasszikus üzletágainak a teljesítményét is. Elégedett az interaktív tévé, a mobilinternet, illetve az informatikai szolgáltatások fejlődésével.  A tévépiacon - többféle technológiai megoldással - július óta már 4 millió hazai háztartást elér az interaktív televíziós rendszer, a szolgáltatásra jelenleg 280 ezren fizetnek elő.  

A mobilnetet egyértelműen az okostelefonok hajtják, ma már minden eladott 5 új készülékből 4 tartozik ebbe a kategóriába, ami egy év alatt 10 százalékpontos javulást jelent.  A teljes ügyfélbázis közel 20 százaléka rendelkezik okostelefonnal, de amit még ennél is fontosabb fejleménynek tart, hogy az újonnan eladott készülékek 80 százalékához már mobil adatcsomagot vásárolnak az előfizetők. Szerinte a táblagépeknek főként a negyedik generációs piac felfuttatásában, a felhő alapú szolgáltatásoknál lesz fontos szerepük. Az okostelefonok kapcsán megjegyezte, hogy már előjegyzésben elkelt az első iPhone 5-készlet, az Apple új modelljének a forgalmazása szeptember 28-án indul, de most csütörtök éjféltől lehetett előrendelni.

Spektruméhség
A mobilpiaccal kapcsolatban kiemelte, ma még ugyan nincs komoly frekvenciahiány, de a helyzetet mielőbb meg kell oldani, mivel exponenciálisan növekszik a mobil széles sávú adatátvitel iránti igény. Christopher Mattheisen szerint a legutóbbi mobiltendert a napokban semmissé tévő bírósági döntés nyomán felszabadult 5 megaherznyi spektrumot is a meglévő három szolgáltatónak kellene felajánlani megvételre.

Bírósági döntés miatt nem indulhat az állami mobilszolgáltató
40 millió gép fog egymással beszélni Magyarországon
Mtelekom: a tévé és az okostelefon lehet a nyerő

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.