2,7 milliárd dollárt fizetett a Cisco a Sourcefire-ért. Az akvizíció átrendezheti a biztonsági piac erőviszonyait.
Hirdetés
 
Amikor minden IT-cég a válságra panaszkodott, a biztonsági cégek legalábbis hallgattak. Kétségtelen, hogy ők is megérezték az általános gazdasági visszaesést. Ám mivel a válsággal párhuzamosan a biztonsági kihívások is nőttek, a biztonsági piac szereplőinek kevesebb okuk volt a panaszra, mint bármely más IT-szegmens szereplőinek.

Mindenki vásárol A gyorsan változó biztonsági problémák ugyanakkor élénkítették is a szereplők versenyét, ami szép lassan piac átrendeződéséhez is vezetett. Az átrendeződés többnyire felvásárlásokban mutatkozott meg. Az akvizíciók közül kétségtelenül az Intelé volt a leglátványosabb, és talán az egyik legmeglepőbb is: 2010-ben megszerezte a McAfee-t 7,68 milliárd dollárért.

Még az idén is történtek fontos, a piaci viszonyokat erősen befolyásoló felvásárlások. Pénzben a McAfee-felvásárlásnál egy nagyságrenddel kisebb léptékű volt idén a Juniper Networks akvizíciója: februárban 10 millió dollárért vette meg a brit Webscreen Systems cégre, amely szolgáltatásmegtagadási támadások elleni védelmi megoldások fejlesztésével foglalkozott. Márciusban a Tripwire vásárolta meg az nCircle biztonsági céget, majd májusban az AVG a PrivacyChoice-t. Ugyancsak májusban került a McAfee-hez és ilyen módon az Intelhez a Stonesoft 389 millió dollárért.

Ebbe a sorba illeszkedik 2013 eddigi legnagyobb piaci eseménye is: a Cisco 2,7 milliárdos vásárlása. A Sourcefire megszerzését már mindkét cég menedzsmentje jóváhagyta. (A Cisco egyébként vett már az idén biztonsági céget, az év elején egy prágai vállalkozást szerzett meg, elsősorban az ott folyó újszerű fejlesztések miatt.)

Kis Sourcefire-történelem A 2001-ben alapított vállalatra úgy 5-6 éve kezdett felfigyelni a világ, főleg a hálózatbiztonsági eszközeire. A következő generációs tűzfalai és behatolásmegelőző termékei pörögtek a legjobban, de nem csak kereskedelmi termékekkel foglalkoztak. Repertoárjukat széles körben használat, nyílt forráskódú megoldások is színesítették, például a Snort behatolásdetektáló vagy a ClamAV antivírus.

A cég összességében is jól teljesített, forgalma évről évre átlagosan 35 százalékkal nőtt, 2012-ben az éves bevétele meghaladta a 223 millió dollárt. A cégnek 650 alkalmazottja van, akik a felvásárlás lezárását követően a Cisco Christopher Young által vezette biztonsági csoportjához kerülnek. Az azonban egyelőre nem látszik, hogy a nyílt forráskódú fejlesztések sorsa hogyan alakul, bár a hírek szerint a Cisco elkötelezte magát ezek folytatása mellett.John Chambers CEO, Cisco: jó üzletet csinált

Megért 2,7 milliárdot? A Cisco azt reméli, hogy a Sourcefire integrálásával gyorsítani tudja biztonsági stratégiájának a megvalósítását. Az új stratégia mögött több megfontolás is van. Egyrészt az, hogy a hagyományos védelmi vonalak elégtelenek a kiberbűnözés egyre kifinomultabb módszereivel szemben. Szintén fontos szempont, hogy a felhőalapú számítástechnika is jelentősen átformálta a fenyegetettségi térképet, ami újszerű, innovatív védelmi megközelítéseket kíván meg. A Cisco úgy találta, hogy a Sourcefire technológiái, valamint az ott folyó kutató-fejlesztő tevékenység pontosan ezeknek a szempontoknak felel meg.

Hilton Romanski, a Cisco vállalatfejlesztési alelnöke lényegében ezt fogalmazta meg, amikor kommentálta a felvásárlást: "A Sourcefire jól illeszkedik a Cisco jövőbeli biztonsági elképzeléseihez, és támogatja a biztonsági stratégiánk alappilléreit."

A Cisco Security Group alelnöke, Christopher Young arra hívta fel a figyelmet, hogy ma az informatikai rendszerekben érvényét vesztette a határok fogalma. "Napjaink kifinomult fenyegetettségei képesek kijátszani a hagyományos, egymástól függetlenül működő biztonsági termékeket. Ugyanakkor a szervezetek folyamatos és átható védelmet igényelnek, ami a támadások minden egyes fázisát lefedi. Úgy gondoljuk, hogy a Sourcefire felvásárlásával az ügyfeleinknek előnye fog származni az ipar legátfogóbb, szorosan integrált biztonsági megoldásaiból" – fogalmazott.

Prágai biztonsági céget vett a Cisco
Egyre nagyobb üzletet lát a Cisco a mobil piacban

Szükséges lépés volt Független szakértők szerint a Ciscónak szüksége volt erre a lépésre ahhoz, hogy a biztonsági piacon a következő években is az elvárásoknak megfelelően tudjon szerepelni. Az elmúlt időszakban ugyanis a kisebb, ugyanakkor innovatív ötletekben korántsem szűkölködő versenytársai – többek között a Juniper Networks, a Check Point, a Palo Alto Networks vagy a Fortinet – egyre inkább meg tudták szorongatni.

Robert Breza, az RBC Capital Markets elemzője úgy látja, hogy a Cisco a mostani akvizícióval két legyet ütött egy csapásra: egyrészt erősítheti a pozícióit, másrészt viszont megszerzett egy potenciális riválist, amire amúgy a konkurensek is szemet vethettek.

A tervek szerint a felvásárlás üzleti, jogi, pénzügyi oldala is lezárul még az év vége előtt.

(A cikk a Biztonságportálon megjelent írás szerkesztett változata.)

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.