A Gartner csaknem 1600 CIO-t érintő, globális felmérése szerint ez már a válság vége lehet, de a számoknál is fontosabb, hogy idén jelentősen megváltozik az IT kiadások összetétele.
A piackutató vállalat friss jelentése szerint a vállalatok IT költségvetése nagyjából kiegyensúlyozott lesz 2010-ben, óvatos, 1,3 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. Bár ez szinte mérhetetlen emelkedés, mégis fontos előrelépés, hiszen a 2009-es végeredmény erőteljes, 8,1 százalékos csökkenést mutatott.

2009 egyébként is a leginkább kihívásokkal teli esztendőnek bizonyult, mióta a Gartner EXP 1999-ben elkezdte felmérés-sorozatát. Az eredmények szerint 2009 volt az az év, amikor a CIO-k a legtöbb költségcsökkentésre kényszerültek az informatika terén, ezzel gyakorlatilag négy évvel visszavetve a statisztikákat.

A globális felmérést tavaly szeptember és december között végezte a piackutató, alapjául pedig az ebben az időszakban készített, 2010-es IT költségvetési tervek szolgáltak. Összesen 1586 CIO által benyújtott adatokat használtak fel a nagy- és középvállalati szektorból egyaránt, 41 ország 27-féle iparágából válogatva a válaszadókat.

A Gartner vezető elemzője, Mark McDonald szerint a 2009-es év valóban az eddigi legrosszabb volt az IT-büdzsé szempontjából, azonban az idén már jóval optimistább. 2010 a változás éve lesz: a válságból egy felépülési szakaszba lépünk, és a vállalatok is egymás után állnak majd át a költségcsökkentésről az értékteremtésre. A felmérés szerint az üzleti elvárások és a technológiai szempontok továbbra is egyértelműen rangsorolhatók, fókuszban az üzleti folyamatok fejlesztésével, költségcsökkentéssel és analitikával – az alábbi táblázatban a részletes eredmények láthatók.
Kissé összébb szűkítve a látókört, az európai, közel-keleti és afrikai régió (EMEA) informatikai költségvetése még mindig óvatos, az előző évhez képest 1,9 százalékoscsökkenést mutat. Ebben a régióban összesen 534 vállalatot kérdeztek meg a Gartner EXP munkatársai, 41 milliárd dollár értékű informatikai költségvetést átlátva. A régión belül Anglia a legproblémásabb 3,22 százalékos csökkenéssel. Dave Aron, a Gartner CIO-felmérési részlegének alelnöke szerint a régió a globális mutatóknál jobban tart attól, hogy a válság még nem múlt el teljesen, ezért pesszimistább eredményeket szolgáltatott.

Módszerváltás
Mark McDonald szerint azonban egy újfajta megközelítés bevezetésének éve is lesz az idei, ugyanis az új technológiák a vásárló által birtokolt komplex csomagok helyett egyre inkább az átláthatóbb, személyre szabott szolgáltatáscsomagok felé haladnak, a CIO-k így könnyebben átállhatnak arra a látásmódra, hogy a szoftver- és hardverforrásaik kezelése helyett szimplán az elérni kívánt eredményeket tartsák szem előtt.

Hogy mi a tanulmány végkicsengése? Leginkább az, hogy a válságnak – elviekben – vége lehet, mégpedig akkor, ha az utóbbi években megvágott költségek után a CIO-k nem úgy próbálják visszatéríteni vállalatuk informatikai ügyeit a helyesnek vélt kerékvágásba, miszerint a válság előtti szoftver- és hardverbeszerzések mintájára kezdik rendbeszedni IT környezetüket, hanem képesek váltani és szolgáltatás-alapú megoldásokban gondolkodni.

"Ez a váltás megadhatja a lehetőséget a vállalatoknak és az informatikának, hogy újrapozicionálják saját helyzetüket, és ne elszenvedjék, hanem kihasználják a válság alatt hozott megszorító döntéseiket" – foglalta össze McDonald a tapasztalatokat. "A CIO-k számára 2010 nagy lehetőség egy olyan szemléletváltásra, amelyben éveken át bíztak, de gazdasági, stratégiai és technológiai változások miatt csak most lesz rá mód."

Miről is van szó pontosan?

A technológiák, amelyeket a CIO-k 2010-ben már előszeretettel választanak, olyanok lesznek, amelyek az eddigieknél jóval gyorsabban és hatékonyabban implementálhatók, ráadásul hatalmas azonnali költségek nélkül. Már nem arra terveznek majd, hogy dollármilliókat elköltve dollármilliókat kapjanak vissza bevételként, hanem jóval földközelibb, kis lépésekben, ezer dolláros befektetésekért ezer dolláros bevételeket várnak el.

Ebben segítenek az olyan új technológiák, amelyek már nem az óriási szerverparkokon vagy saját, hatalmas szoftverbázison alapulnak, hanem a virtualizáció, a felhő-alapú megoldások segítségével teljesen személyre és időre szabott módon tervezhetők. A táblázatból jól látszik, hogy az eddigi öt évben folyamatosan a legfontosabbnak tartott kérdéskör, az üzleti intelligencia 2010-re az ötödik helyre csúszott vissza.

Az emberközelibb léptékű fejlesztésekkel és új technológiákon alapuló rendszerekkel a CIO-k sokkal kisebb befektetésekkel számolhatnak és jóval kisebb a befektetések rizikója is. Az informatikai döntéshozóknak tehát újfajta szerepük és felelősségük van, méghozzá az, hogy ezeket az új technológiákat felfedezzék és helyesen alkalmazzák – ezzel nem csak saját vállalatuk jövőjét biztosítva, hanem az informatikát, és annak jövőbeni szerepét is átalakítva. Mark McDonald szerint ezek a változások nem egyik napról a másikra mennek majd végbe, de a 2010-ben hozott döntések és megállapított irányvonalak határozzák majd meg a piac távolabbi jövőjét is.

Romló üzleti teljesítmény az IT-beruházások visszaesése miatt

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.