Cupertino meg nem nevezett összegért magába olvasztja az új-zélandi PowerbyProxi céget, amely egy szekérderéknyi vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó szabadalmat birtokol.

A vezeték nélküli töltés régóta napirenden lévő téma. Tény, hogy a felhasználók számára kifejezetten hasznos, ha nem kell állandóan hadakozni az ide-oda tekeredő zsinórokkal, azonban a technológiának el kellett érni egy olyan szintre, hogy mindez az egyszerű(bb) fogyasztói cikkeknél is megjelenhessen. Az Apple például csak most, legutóbb bemutatott új generációs telefonjainál jutott el erre a pontra, ráadásul a nagy rivális Samsung pár hónappal megelőzte ebben. Egy új-zélandi vállalat megvásárlásával azonban sokat erősíthet az almás cég.

Ipari szintű játékos

Ha nem ismerős a PowerbyProxy neve, az nem véletlen, hiszen a vállalkozás eddig nem kifejezetten a végfelhasználói piacra lőtt. A tíz éve alapított vállalat termékei között szenzorok, automata rendszerek, drónok és ipari gépek energiaellátását biztosító megoldásokat találni, természetesen mindezt vezeték nélkül.

Az új-zélandi vállalat felvásárlásának pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az viszont biztos, hogy a PowerbyProxy szerint övék a világ leghatékonyabb töltési rendszere. A Proxi-Modul 100W elnevezésű terméke például 90 százalékos hatékonysággal dolgozik, azaz mindössze a felhasznált energia tizede veszik el, ami valóban kiemelkedően jó mutató.

Érdekesség, hogy a cégbe bevásárolt a Samsung Ventures is. A dél-koreaiak 4 millió dollárt fektettek a vállalkozásba 2013-ban, illetőleg stratégiai partnerség is köttetett a Samsung Electro-Mechanics és a PowerbyProxy között. Az új-zélandiak egyébként saját tudásukkal is segítették a Qi vezeték nélküli szabvány kifejlesztését.

Sokat tudnak, sokat birtokolnak

A termékskála mellett legalább olyan értékes, ha nem értékesebb a PowerbyProxy-nál felhalmozott know-how, illetőleg egy nagy kosárnyi védett eljárás. A most megvásárolt cég megszerzett és elbírálás alatt lévő szabadalmainak a száma megközelíti a félezret.

Az Apple-nek mindezek bizonyosan jól jönnek majd nem csupán a telefonjai gyártásánál, de egy sor más potenciális területen. A terjeszkedés amúgy már most biztos, hiszen jövőre érkezik egy vezeték nélküli töltésre alkalmas "szőnyeg", amelyről az új iPhone-ok mellett a cég harmadik generációs okosórái és az AirPod-ok is tölthetők lesznek.

Közösség & HR

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.