A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.

A Canon pekingi leányvállalata irodáiban tavaly vezették be a "mosolygós arcfelismerés" technológiát, ami a mesterséges intelligencia által vezérelt munkahelyi irányítási rendszer részeként arcszkennelést használ a megszokott kulcskártyák helyett. Ahogy a megoldás nevéből is kiderül, a dolgozóknak mosolyogniuk kell, ha be akarnak lépni az irodába, le akarnak foglalni egy konferenciatermet, vagy igénybe akarnak venni más készségeket – olvasható a Business Insider tudósításában.

Ahogy a cikkből kiderül, a Canon China szóvivője az Nikkei Asia riportjában beszélt róla, hogy a pozitív és élénk munkahelyi légkör megteremtéséhez próbálnak hozzájárulni, amikor bekapcsolják a mosolyérzékelést. Szerinte az emberek többnyire túl félénkek ahhoz, hogy az irodában mosolyogjanak, de miután megszokják a dolgot, megőrzik a mosolyukat a rendszer használata nélkül is.

Mindez egyébként a társaság "Jia Chuang Space" néven hivatkozott intelligens rendszerének egyik eleme, ami máskülönben olyan feladatokat is ellát, mint a dolgozók hőmérsékletének mérése, az érkező vendégek regisztrációja vagy akár a dokumentumok nyomtatása. A Canon tavaly ősszel jelentette be a megoldások piacosítását is, amelyekkel a céges ügyfeleket célozza az éttermektől a bankokon át egészen a kórházakig, "örömet és egészséget teremtve" a világjárványt követő korszakban.

A mi környékünkről nézve egészen dermesztő mosolyfelismerő funkció szerencsére kikapcsolható, de a Canon kifejezetten javasolja az alkalmazását, mert a társaság szerint a mosolygás mindenkit pihentet és egészségesebbé tesz, ami nem utolsósorban a munkahelyi hatékonyságot is javítja. Fontos megjegyezni, hogy a Nikkei szerint az új ötlet azért az ázsai alkalmazottaknál sem megy át simán, akik közül sokan tartják kéretlennek és tolakodónak az egészet.

Kezd egy kicsit sok lenni

A beszámolók szerint ma már nyilvánvó az az új menedzsment-irányzat, amelyik már nem elégszik meg a kékgalléros munkavállalók mozgásának nyomon követésével, hanem elkezdett kísérletezgetni a fehérgalléros szakemberek pszichológiai állapotának befolyásolásával is. A Business Insider már két évvel ezelőtt is arról számolt be, hogy az Amazon a technológia segítségével próbálja monitorozni, hogy az akamazottai mit művelnek a szabadidejükben, tavaly pedig a Whole Foods (szintén amazonos leányvállalat) háza tájáról szivárgott ki, hogy a cégnél "kapcsolati hőtérképek" alapján próbálják értékelni a szakszervezeti mozgolódás valószínűségét.

Bár a mosolygós arcfelismerés ehhez képest kevésbé tűnik veszélyes dolognak, mégis ugyanannak a trendnek a része, amelyben a munkaadók újabb és újabb módszerekkel próbálják ellenőrizni például a termelékenységet a hibrid munkamodellekben, és ami súlyos következményekkel járhat egyrészt az alkalmazottak személyiségi jogaira, másrészt közérzetére nézve is.

A Reuters nemrég arról közölt riportot, hogy a járvány kezdete óta alaposan megnőtt a kereslet az olyan szoftvertermékek iránt, amelyekkel meg lehet figyelni a munkavállalók billentyűzetének és egérének aktivitását, a dolgozók aktuális fizikai helyét, a levelezésüket vagy az internetes tevékenységüket. Ezek az eszközök aztán nem szívódnak fel nyomtalanul akkor sem, amikor az irodák újból megnyílnak, a dolgozók befolyásolására és hatékonyság fenntartását szolgáló technikai eszközök alkalmazása azonban könnyen lehet, hogy visszafelé fog elsülni.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.