Megtartotta első divatbemutatóját az MI, és a fél világ összefutott emiatt a hongkongi M+ múzeumban.

Először is faragjuk le a cím és a bevezető clickbait túlzásait: 1. nem készít a szilveszteri bulira egyedi ruhát; 2. és nem az algoritmus tervezte a hongkongi dizájnmúzeumban, az M+-ban karácsony előtt tartott divatshow-ra a ruhákat. De azért a cím és a bevezető mégsem a klasszikus jereváni rádiós vicc (Moszva-Leningrád, Mecedes-Volga, osztogatnak-fosztogatnak) sémájára készült. A Fashion X AI című rendezvényen bemutatkozó dizájnerek munkáiban ugyanis komoly szerepet kapott mesterséges intelligencia, pontosabban a rendezvényt szervező AiDLab mesterséges intelligenciája, az AiDA (AI-based Interactive Design Assistant, azaz mesterségesintelligencia-alapú interaktív tervezési asszisztens).

A divatshow-n több mint 80 ruhát láthatott a válogatott közönség. A dizájnerek mindegyik megalkotásához használták a szoftvert, amit az AiDLab doktoranduszai és oktatói fejlesztettek ki. A rendezők még azzal is erősítették a bemutató futurisztikus és személytelen jellegét, hogy a modellek arcát szürke maszkkal takarták el, írja beszámolójában a Reuters.

Nem tervez, csak segít?

Az AiDLab vezetője, Calvin Wong kicsit lebegtette, hogy a tervezési folyamatban milyen szerepet száéntak-szánnak az MI szoftvernek: egyezer azt hangsúlyozza, hogy az AiDA nem tervez, csupán támogató eszköz, más helyen viszont arról beszél, hogy itt nem csak támogatásról, hanem közös munkáról van szó: "a tervező és az MI együtt dolgozhatnak a végső kollekció megalkotásán".

Az AiDA alapja egy öntanuló képfeldolgozó algoritmus: a szoftver képes képek felismerésére és képgenerálásra is. A dizájner készítik el az alapvázlatokat, a használandó anyagokat, az alkalmazandó színpalettát. Ezeket az alapokat fel tudja tölteni egy ún. virtuális hangulattáblára (mood board), a szoftver algoritmusa pedig ezekből tervrajzokat generál. Ezeket az MI által létrehozott alapokat aztán a tervezők tovább finomíthatnak, saját világukhoz igazíthatják.

Az talán senkit nem lep meg, hogy a rendszer gyors: 10 másodperc sem kell, hogy tucatnyi alap tervet köpjön ki magából. Wong szerint ez a lényeg, mert így értékes időt takarít meg a dizájnernek.

Megtanulja használója stílusát, de tovább is gondolja

Egy hongkongi divattervező, Mountain Yam elmesélte személyes tapasztalatait is a Reutersnek a szoftverrel való munkáról. Mint mondta fél évig dolgozott az AiDA-val, amely nemcsak időt takarított meg számára, hanem inspirálta is. Szerinte a szoftver és az ember  együttműködése leginkább egy romantikus kapcsolathoz hasonlítható: ahogy ő, vagyis Mountain Yam megismerte az algoritmus működését, az algoritmus is munkatársára "hangolódott". Egy idő után már olyasmiket javasolt, "amire én talán soha nem is gondoltam volna, de ő szerinte illik hozzám" – jellemezte a divattervező a szoftverrel való együttműködését.

Bár a Reutersnek minden megszólaló pozitívan beszélt a szoftverről, egy a projektben szintén részt vevő dizájner, Yulia Tlili elmondta, hogy az MI tervei közel sem voltak olyan radikálisak, mint például azok a kollekciók, amelyek tervezésében Tlili korábban részt vett. Ezzel talán arra utalt, hogy az MI "átlagolt", ami a dizájnban nem feltétlenül célravezető.

De hogy visszatérjünk kiindulópontunkhoz (lásd: keretes szerkezet): az AiDA elvileg akár a szilveszteri buliruha megtervezésére is használható is lenne, a Fashion X AI show-val egy időben ugyanis elérhetővé tették az európai és ázsiai-csendes-óceáni térségben a divattervezőknek. De talán egyszerűbb, ha az ember átlapozza a divatshow katalógusát egy kis inspirációért.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.