Továbbra is lendületesen bővülő felhős bevételekről és stagnáló licencértékesítésről számolt be az SAP. A profit azonban némileg csökkent.

A jövő soha nem volt fényesebb – lelkendezett állítólag Bill McDermott, az SAP vezérigazgatója a legutóbbi negyedéves eredmények bejelentésekor az elemzői konferenciahíváson. Optimizmusát ő is arra alapozhatta, mint manapság sok szoftvergyártó: bár stagnál (ha épp nem csökken) a licencértékesítésből származó bevételük, miközben a felhős viszonylag gyorsan nő.

Ilyen negyedévet zárt az SAP is. A részvényesek azonban nem osztották egyértelműen McDermott optimizmusát: nem díjazták, hogy a profit csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A számok biztatóak

A vállalat teljes bevétele impozáns mértékben, 8 százalékkal növekedett éves összevetésben: a tavalyi 5,6 milliárd euróról 6 milliárd euróra. Ez lényegében egy az egyben a felhős bevételek 39 százalékos bővülésének köszönhető. Míg tavaly 937 millió euró jött ebből az üzletből, addig idén már 1,3 milliárd, ami a negyedév bevételének már közel a 21,7 százaléka. A vállalat közleménye szerint mindenekelőtt az S/4 HANA – amit már 9500 szervezet használ – és a C/4HANA iránti keresletnek köszönhető a növekedés.

Bár a nettó profit is csökkent a tavalyi 993 millió euróról 974 millióra, a részvényeseknek valószínűleg még kevésbé tetszett a működési eredmény 6 százalékos zsugorodása: míg tavaly 1,3 milliárd euró maradt a kasszában adózás előtt, idén csak valamivel több mint 1,2 milliárd.

Viszont jó hír, hogy az új ügyfelek jönnek. Folyamatosan nő a felhős szerződések volumene. A negyedév folyamán begyűjtött – de még nem teljesített – felhős foglalások volumene 37 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az éves felhős bevételek éves növekedésére vonatkozó előrejelzésein is javítottak: korábbi 34-38 százalékos növekedés vártak, de az új számok fényében ezt 36,5-39 százalékra emelték.

2020-ra a bevétel közel harmada felhőből jön

A vállalat számszerűsítve is felvázolta 2020-ig a növekedési terveit. Idén a teljes évre 25,2-25,5 milliárd euró között várják a teljes árbevételt, ami 7,5-8,5 százalékos növekedést jelent. A felhős bevételek várhatóan 36,5-39 százalékkal nőnek, így 5,15-5,25 milliárd euró körül alakulnak. A szoftverlicenccel együtt 8-9 százalék közötti növekedést prognosztizál a menedzsment.

2020-ra a teljes bevétel 28-29 milliárd euróra nő McDermotték szerint, amiből a felhős bevételek 8,2-8,7 milliárd eurót tesznek ki. Ez azt jelenti, hogy két év múlva már a teljes bevétel közel 30 százalékát adják.

Az SAP tervei 2020-ig


 

A Reuters ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még mindig meglehetősen sok potenciális ügyfél szervezet ódzkodik attól, hogy felhőbe tegye az adatait. A hírügynökség egy német felmérést idéz, mely szerint a megkérdezett vállalatok tíz százaléka akarja az alapvető folyamatait felhős adatközpontokba vinni. A német nyelvű felhasználókat tömörítő DSAG (Deutschsprachige SAP-Anwendergruppe) is azt szorgalmazza, a Business Suite csomagot legalább 2025-ig ne vonja vissza az SAP, és inkább hibrid (felhő + on-premise) kínálatát erősítse.

Hiába azonban a menedzsment vázolta szép jövő, az SAP részvényei az eredmények közzététele után 3,5 százalékot estek annak ellenére, hogy az üzemi eredmény csupán bizonyos nem részletezett egyszeri költségek miatt maradt el kitűzött céltól.

Cloud & big data

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.