Bár a tavalyi DOTA2-világbajnokságon rendezett bemutató meccset elvesztette az OpenAI algoritmusa, most a gép nyert a világ legjobbjai ellen.
Hirdetés
 

A nonprofit OpenAI még 2015 végén jött létre, többek között a Tesla és a Space X vezetőjeként ismert Elon Musk támogatásával. A szervezet dedikált célja a mesterséges intelligencia fejlődésével az emberiség jövőjét fenyegető, egyre erősödő kockázatok mérséklése és előnyeinek minél szélesebb körben való elterjesztése. Igaz, azóta a pénzügyi realitás közbeszólt, és át kellett strukturálni a szervezetet, hogy fenntartható módon tudjon fejleszteni.

Egyre csak feljebb

Az OpenAI nagyszerűsége abban rejlik, hogy a fennkölt célok elérését rendkívül gyakorlatias, szórakoztató formájú kutatásokkal tudják támogatni. Egy ilyenre példa az a több éve futó projekt, amelynek keretében olyan öntanuló algoritmust finomítanak, amely eséllyel veheti fel a versenyt a világ egyik legnépszerűbb számítógépes játékának, a Dota 2-nek a legjobbjaival.

A szakemberek apró lépésekkel, de folyamatosan szállították a jobbnál jobb eredményeket. Tavalyelőtt a program már stabilan verte egy-az-egy elleni küzdelemben a legprofibbakat is. A Dota 2 azonban igazából az 5-5 fős csapatok küzdelméről szól, ez a szint pedig egy lényegesen magasabbra tett lécet jelent.

Utóbbi megugrására készült a stílusosan OpenAI Five-nak elnevezett, öt neurális hálózatból álló rendszer, amely naponta több száz évnyi összecsapást játszik le, miközben az ott gyűjtött tapasztalatok alapján finomít stratégiáján, taktikai repertoárján. A gép 80 százalékban saját maga ellen, a maradék időben pedig korábbi önmaga ellen játszik, ami segít megakadályozni, hogy zsákutcába fusson a fejlődés.

A 128 ezer CPU-maggal megtámogatott rendszer tavaly sorra hozta a győzelmeket az egyre magasabb kihívást jelentő emberi csapatok ellen. Elsőként a fejlesztő csapat legjobbjaiból összeállítot gárda kapitulált, majd következett egy a fejlesztést figyelő közönség soraiból verbuvált elit csapat. Az augusztusi vébé előtt pedig már hivatásos játékosoknak kellett megtapasztalnia, hogy már nem ők a világ urai.

Megingás után tarolás

Minden pozitív előjel ellenére a tavalyi világbajnokság bemutató mérkőzése nem a kutatók által remélt eredményt hozta. Az MI ugyan felmutatott némi ellenállást, de a sportág krémjét képviselő csapat végül magabiztosan lépte le a Five-ot. A csapat ezt követően visszatért a tervezőasztalhoz és alaposan kigyúrták az algoritmust.

A kvázi visszavágóra most hétvégén került sor. A maximum három meccsig tartó találkozó végül idejekorán befejeződött, mivel az első két partit egyaránt az MI terelgette hősök nyerték. Az ellenfél nem akárki volt, hiszen a tavalyi vébét megnyerő csapat állt ki az emberiség "védelmében". Utóbbiak ugyan egész jól küzdöttek, az első meccs félóránál tovább tartott, ám végül az MI agresszív, unorthodox húzásoktól sem mentes stílusa előtt kénytelenek voltak ők is térdet hajtani.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a gép vs. ember párbaját korábban egy sor megkötéssel igyekeztek tervezhető mederben tartani. És igaz, hogy ezeknek a korlátoknak a nagy részét már feloldották, de még a mostani találkozón sem volt teljesen ugyanaz a szabályrendszer, mint egy hagyományos Dota 2-versenyen.

Mindenesetre az elért teljesítményről sokat elmond, hogy a Microsoft-alapító Bill Gates már tavaly, az átlagos képességű emberi csapat legyőzésekor is a tudományos fejlődés mérföldkövének titulálta az OpenAI eredményét.

Cloud & big data

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.