A szeptember 20-i premier óta 9 millió iPhone 5s és iPhone 5c készüléket adott el az Apple.

A jelek szerint csak az ellenség megtévesztését szolgálta az, hogy a bejelentést követően az Apple nem közölte az iPhone modellek előrendelési számait. A gyártó mai közleménye csattanós válasz a kétkedő hangokra, még akkor is, ha az Apple két mobillal érte el ezt az eredményt.

Minden idők legtöbbje

A szeptember 20. óta eltel három nap alatt az Apple 9 millió darab iPhone 5c-t és iPhone 5s-t értékesített, ami rekordnak számít a vállalat életében. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a két telefont jelenleg 11 országban, közöttük persze a legnagyobb felvevőpiaccal rendelkező USA-ban, Ausztráliában, Japánban és Németországban lehet megvásárolni. Ahogy arra számítani lehetett, az iPhone 5s induló készlete máris elfogyott, az Apple minden erejével azon van, hogy a rendeléseket az elkövetkező hetekben leszállítsa.

iPhone 5s: nagyot tarolt az Apple

A közlemény arra nem tér ki, hogy mi a megoszlás a két modell között, de nagyon nem lövünk mellé, ha azt gondoljuk, hogy az olcsóbb iPhone 5c-ből adtak el többet. Ennek ellentmond a Localytics elemző cég becslése: szerintük az USA-ban az iPhone 5s-ből 3,4-szer többet adtak el, mint a műanyaghátlapos, színes verzióból. A rekord kétségbevonhatatlan, hiszen tavaly az iPhone 5-ből 5 millió kelt el három nap alatt, egy évvel korábban az iPhone 4S-ből 4 milliót adtak el ugyanennyi idő alatt.

Az Apple részvényei jól reagáltak közleményre: a pénteki tőzsdezáráskor 467,41 dolláron álltak a papírok, a mostani nyitásra azonban 496 dollárra ugrottak fel. Az új készülékek bejelentése előtti napokban beálló 500-as szintet azonban így sem sikerült elérni, ami viszont a telefonok premiere után vissza is esett a 460 dollár körüli árra.

A TouchID elesett

Az eredményeket mégsem lehet teljes nyugalommal összevetni, hiszen minden évben változott a nyitó piacok összetétele, sőt, idén már Kína is csatlakozott az első körhöz. A cég azt is közzétette, hogy mostanra 200 millió készülékre került fel az iOS 7, azaz ez a történelem leggyorsabban lezajló szoftverfrissítése.

Hiánycikk lehet induláskor az iPhone 5s
Szétcikizik az új iPhone-okat a versenytársak
Biztonságos-e az iPhone ujjlenyomat-olvasója? 

A versenytársak közül egyedül a Samsung eredményei hasonlíthatók az Apple mobilokéhoz. A koreaiak legutóbbi csúcsmodelljéből, a Galaxy S4-ből valamivel kevesebb, mint egy hónap alatt 10 millió darabot adtak el. A céghez, illetve a rekordokat döntögető mobilokhoz kötődik az a hír is, hogy egy hacker csapat máris feltörte az iPhone 5s ujjlenyomat alapú azonosítási rendszerét, a TouchID-t.

A CCC (Chaos Computer Club) csoportnak nem volt nehéz dolga, mivel mindössze fotót készítettek egy üveglapon hagyott ujjlenyomatról, és a felvétel alapján megformált mesterséges ujjlenyomat segítségével probléma nélkül bejutottak az iPhone-ba.

Mobilitás

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.