Az ITM Input Programjának kiírására a jövő hónap közepéig jelentkezhetnek a hazai startupok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Input Programja többfordulós országos versenyt hirdet infokommunikációs startupoknak, amelyek közül az előszűrést követően az öt legígéretesebbnek ítélt vállalkozás szeptemberben, a budapesti ITU Telecom World 2019 rendezvény nemzetközi zsűrije előtt mutathatja be programját. A díjak három csapat nemzetközi szakmai programokon való részvételét teszik lehetővé 30 ezer dollár értékben, ami magában foglalja a kapcsolódó felkészülést és tanácsadást, illetve B2B-találkozók szervezését is. A kiírásra július 14-ig lehet jelentkezni.

Kitörési pontokat keresnek

A verseny célja, hogy a startup vállalkozásoknak nemzetközi közegben biztosítson bemutatkozási lehetőséget, ezzel pedig hozzájáruljon külpiaci megjelenésükhöz. Az első helyezett az észak-amerikai piacon 20 ezer dollár, a második Európában 5 ezer dollár értékű csomagban részesül, a harmadik pedig részt vehet a finnországi Slush 2019 startup rendezvényen. Az első két helyezett nyereményének pontos helyszínét és időpontját a nyertesek üzleti céljaitól függően határozzák meg.

A versenyről kiadott közlemény kiemeli, hogy a zsűri tagja lesz Thore Vestby, a kínai Egy Övezet Egy Út program kulturális és oktatási együttműködéseit segítő Ichi Fund egyik alapítója is.

Maga az Input Program nagyjából 5,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kormányzat projekt, mely a hazai infokommunikációs szektor startup, mikro- és kisvállalkozásainak hatékonyságát, és jövedelemtermelő képességét hivatott erősíteni, ösztönözve azok exporttevékenységét is. Az elképzelések szerint a programba legalább 350 startup céget és innovatív IT-projekteket kezdeményező természetes személyt vonnának be, miközben 2021 áprilisáig több mint 250 ingyenes képzést és rendezvényt szerveznek majd.

Önkéntes segítség

Egy korábbi bejelentés szerint egyébként a program keretében megkezdődött egy országos önkéntes mentorhálózat kiépítése is, a mentorok első csoportja március elején vette át a szakmai képzés elvégzését elismerő okleveleket. Az ITM akkor azt közölte, hogy az aktuálisan 39 főből álló mentorhálózat 15 tagja többnapos szakmai képzést követően szerzett okleveles mentori elismerést. A tíz vidéki képviselettel rendelkező hálózat fél éven át biztosíthat térítésmentes szolgáltatást a közép-magyarországi régión kívüli vállalkozásoknak és ötletgazdáknak.

A legutóbbi hírek szerint az ENSZ Best Practice címe után Délkelet-Ázsiában is honorálták az Input Programot. A Széchenyi 2020 közleménye alapján Malajzia vállalkozásfejlesztésért felelős minisztere Kuala Lumpurban adta át a régióban végzett tevékenységért járó elismerést az egyedüli európai díjazottnak. Az elmúlt időszakban a program révén több alkalommal bemutatkozhattak hazai vállalkozások a meghatározó malajziai IKT vállalatok és startup szervezetek előtt.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.