A Tsinghua Unigroup is beszállna a DRAM üzletbe, miután az amerikai szankciók ellehetetlenítették az egyik fontos kínai gyártóvállalatot.

A Tsinghua Unigroup helyi idő szerint vasárnap egy szűkszvú közleményben tudatta, hogy új üzleti egységet hozott létre DRAM-csipek gyártására, ezzel néhány éven belül már a harmadik kínai vállalat lép be az elektronikai világpiac megfelelő területére. A Trendforce elemzése alapján a Tsinghua csak mostanában kezdte el egyáltalán megszervezni az új részleget, ami így működésének szó szerint kezdeti szakaszában van, de a piackutató szerint semmi problémája nem lesz vállalkozás elindításával.

Maga a kínai állami irányítással működő Tsinghua eddig is a félvezetőipar jelentős szereplője volt, a flash memóriákhoz képest azonban a DRAM waferek előállítása jóval komplikáltabb vállalkozásnak számít. Ennek is köszönhető az iparág emúlt években tapasztalt konszolidáviója, amelynek eredményeként mára a globális szállítások 95 százalékát három nagyvállalat, a dél-koreai Smsung és az SK Hynix, illetve az amerikai Micron jegyzi.

Kína már korábban célul tűzte ki a DRAM komponensek tekintetében is egy megbízható hazai ellátási lánc kiépítését, ezeket a törekvéseket pedig felgyorsította az újkeletű kereskedelmi-technológiai háború az Egyesült Államokkal szemben. A legutóbbi nagyszabású kísérletek viszont nem bizonyultak sikeresnek. Az ugynacsak állami tulajdonban lévő Fujian Jinhua Integrated Circuit Company-t (JHICC) például novemberben ipari kémkedés vádjával letiltották a félvezetőgyártásban használatos amerikai eszközök és alapanyagok vásárlásától, ami praktikusan hidegre tette a cég saját DRAM programjának fejlődését, de évekkel korábban a Tsinghua kísérletét is meghiúsították a Micron felvásárlására.

A Tsinghua háza táján már 2014-ben szóba jözz a DRAM-gyártó részleg felállítása, akkor azonban a tervek parkolópályára kerültek a NAND flash dizájnok javára. A Micron 23 milliárd dolláros akvizíciójának kútba esését követően most a társaság saját erőből szállna be a rendkívül volatilis DRAM piacra, ahol a JHICC és a Changxin Memory Technologies (CMT) formálisan már jelen van. Utóbbi egyébként kénytelen volt lényegesen módosítani néhány memóriadizájnját, hogy elkerülhesse a JHICC sorsát és az amerikai technológiai szabadalmak megsértésének vádját.

Előre a 2025-ös célokért

A DRAMeXchange beszámolója alapján már megvannak az új üzleti egység csúcsvezetői is. A szervezet elnöke a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium egy korábbi osztályvezetője lesz, a vezérigazgatói székbe pedig az iparági veteránnak számító, tajvani Charles Kao kerül, aki korábban a Inotera Memories, az YMTC vagy a Nanya irányításában is megfordult – a lényeg, hogy mindhárom cég DRAM termékeket is gyárt.

Ez utóbbiak kapcsán már régóta téma a kínai ipar önállósodása: a sokat hivatkozott Made in China 2025 terv részeként olyan szintre fejlesztenék a hazai félvezetőgyártást, hogy az képes legyen kiszolgálni az ország saját igényeinek legalább 70 százalékát. A kínai félvezetőgyártó szegmens az előző évet több mint 653 milliárd jüanos (több mint 97 milliárd dollárnak megfelelő) forgalommal zárta, ez nagyjából 20 százalékát adta a teljes nemzetközi iparág bevételeinek.

A Trendforce elemzése szerint a Tsinghua régi-új projektjét a JHICC ellehetetlenülése nyomán keltették életre, miután a társaság praktikusan a partvonalon kívül találta magát, a CMT pedig önmagában képtelen lenne megvalósítani a kínai kormányzat fejlesztési terveiben meghatározott célokat. A Tsinghua még 2017-ben jelentette be egy nankingi gyártóegység 30 milliárd dolláros felálltását, ami NAND (és DRAM) chipek gyártására is alkalmas lenne, de jelenleg még bőven a konstrukciós szakaszban jár.

Az amerikai-kínai iszapbirkózás legfrissebb fejezetével, az oszakai G20-as csúcstalálkozó bejelentéseivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.