A Tsinghua Unigroup is beszállna a DRAM üzletbe, miután az amerikai szankciók ellehetetlenítették az egyik fontos kínai gyártóvállalatot.

A Tsinghua Unigroup helyi idő szerint vasárnap egy szűkszvú közleményben tudatta, hogy új üzleti egységet hozott létre DRAM-csipek gyártására, ezzel néhány éven belül már a harmadik kínai vállalat lép be az elektronikai világpiac megfelelő területére. A Trendforce elemzése alapján a Tsinghua csak mostanában kezdte el egyáltalán megszervezni az új részleget, ami így működésének szó szerint kezdeti szakaszában van, de a piackutató szerint semmi problémája nem lesz vállalkozás elindításával.

Maga a kínai állami irányítással működő Tsinghua eddig is a félvezetőipar jelentős szereplője volt, a flash memóriákhoz képest azonban a DRAM waferek előállítása jóval komplikáltabb vállalkozásnak számít. Ennek is köszönhető az iparág emúlt években tapasztalt konszolidáviója, amelynek eredményeként mára a globális szállítások 95 százalékát három nagyvállalat, a dél-koreai Smsung és az SK Hynix, illetve az amerikai Micron jegyzi.

Kína már korábban célul tűzte ki a DRAM komponensek tekintetében is egy megbízható hazai ellátási lánc kiépítését, ezeket a törekvéseket pedig felgyorsította az újkeletű kereskedelmi-technológiai háború az Egyesült Államokkal szemben. A legutóbbi nagyszabású kísérletek viszont nem bizonyultak sikeresnek. Az ugynacsak állami tulajdonban lévő Fujian Jinhua Integrated Circuit Company-t (JHICC) például novemberben ipari kémkedés vádjával letiltották a félvezetőgyártásban használatos amerikai eszközök és alapanyagok vásárlásától, ami praktikusan hidegre tette a cég saját DRAM programjának fejlődését, de évekkel korábban a Tsinghua kísérletét is meghiúsították a Micron felvásárlására.

A Tsinghua háza táján már 2014-ben szóba jözz a DRAM-gyártó részleg felállítása, akkor azonban a tervek parkolópályára kerültek a NAND flash dizájnok javára. A Micron 23 milliárd dolláros akvizíciójának kútba esését követően most a társaság saját erőből szállna be a rendkívül volatilis DRAM piacra, ahol a JHICC és a Changxin Memory Technologies (CMT) formálisan már jelen van. Utóbbi egyébként kénytelen volt lényegesen módosítani néhány memóriadizájnját, hogy elkerülhesse a JHICC sorsát és az amerikai technológiai szabadalmak megsértésének vádját.

Előre a 2025-ös célokért

A DRAMeXchange beszámolója alapján már megvannak az új üzleti egység csúcsvezetői is. A szervezet elnöke a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium egy korábbi osztályvezetője lesz, a vezérigazgatói székbe pedig az iparági veteránnak számító, tajvani Charles Kao kerül, aki korábban a Inotera Memories, az YMTC vagy a Nanya irányításában is megfordult – a lényeg, hogy mindhárom cég DRAM termékeket is gyárt.

Ez utóbbiak kapcsán már régóta téma a kínai ipar önállósodása: a sokat hivatkozott Made in China 2025 terv részeként olyan szintre fejlesztenék a hazai félvezetőgyártást, hogy az képes legyen kiszolgálni az ország saját igényeinek legalább 70 százalékát. A kínai félvezetőgyártó szegmens az előző évet több mint 653 milliárd jüanos (több mint 97 milliárd dollárnak megfelelő) forgalommal zárta, ez nagyjából 20 százalékát adta a teljes nemzetközi iparág bevételeinek.

A Trendforce elemzése szerint a Tsinghua régi-új projektjét a JHICC ellehetetlenülése nyomán keltették életre, miután a társaság praktikusan a partvonalon kívül találta magát, a CMT pedig önmagában képtelen lenne megvalósítani a kínai kormányzat fejlesztési terveiben meghatározott célokat. A Tsinghua még 2017-ben jelentette be egy nankingi gyártóegység 30 milliárd dolláros felálltását, ami NAND (és DRAM) chipek gyártására is alkalmas lenne, de jelenleg még bőven a konstrukciós szakaszban jár.

Az amerikai-kínai iszapbirkózás legfrissebb fejezetével, az oszakai G20-as csúcstalálkozó bejelentéseivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Piaci hírek

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.