Sokan próbálták már kitúrni a munkahelyi gépekről a Microsoft irodai szoftvercsomagját, de ez eddig nem nagyon jött össze. A három éve titokban készülő Coda fejlesztői azért megpróbálják.
Hirdetés
 

Ha a termék is ugyanolyan jó lesz, mint amennyire a titoktartás sikerült, akkor fényes jövő áll a néhány napja nyilvános béta állapotba került Coda előtt. A fejlesztők a táblázatkezelés és a csoportmunka gyökeres megváltoztatását ígérik.

Szebb lett, de a felszín alatt minden ugyanaz maradt

A céget két egykori Google-alkalmazott alapította. Shishir Mehrotra 2014-ig a YouTube termékfelelőseként dolgozott, és mint ilyen, bőven volt dolga különböző irodai megoldásokkal, jelen esetben ez a Google Docs és a Sheets kattintgatását jelentette. És bár a dolog működött, folyamatosan azt érezte, hogy egy elavult keretrendszer lehetőségeivel és megoldásaival kell boldogulnia.

 

A 40 éve fejlesztett VisiCalc és a Google Sheets mai felülete: a táblázat szebb lett, de alapvetően nem változott


Mehrotra meglátásán, miszerint az nem állapot, hogy a cégek működését alapvetően befolyásoló irodai programok, a szövegszerkesztők és táblázatkezelők lényegüket tekintve négy évtizede változatlanok. Ugyan tetszetősebb lett a felület, bővültek a lehetőségek, megtörtént a felhőbe költözés is, de még mindig az A1 cellára kell hivatkoznunk, ha valamit kezdeni akarunk vele. A forradalmi hevületen osztozott egy másik ex-google-ös, Alex DeNeui is, így három éve nekifogtak a Krypton fedőnév alatt futó fejlesztésbe.

Az eltelt idő alatt bőven voltak olyan befektetők, akik bíztak a projektben. Bár a két körben begyűjtött 60 millió dollár eltörpül néhány más startup támogatásához képest, az invesztorok listáján olyan prominens nevet is találni, mint például Reid Hoffman. A LinkedIn társalapítója és elnöke a Coda igazgatótanácsában is kapott egy széket. Szerinte azzal, hogy a feladatok egyre több együttműködést igényelnek, a Coda előtt megnyílt az út egy saját tortaszelet megszerzésére a kollaborációs alkalmazások szegmensében.

Bármit megcsinál, de nem gombnyomásra

A programról egyelőre annyit tudni, hogy az a dokumentum- és táblázatkezelők egyfajta elegyét képviseli, ahol a felhasználónak rengeteg lehetősége lesz saját igényeire szabni a platformot, ám ehhez alaposabban el kell mélyednie a Coda saját, képletekre épülő nyelvében. A feladat valószínűleg még így is könnyebb lesz, mint a makrók írása Excelben. Ennek egyik példája az, hogy a különböző értékekre nem kell cellakoordinátákkal hivatkoznunk. Azaz mondjuk a negyedéves forgalom behívásához nem kell felkutatnunk, hogy ez az adat melyik lap hányadik oszlopában és sorában van, hanem elég a bevett elnevezésével hivatkozni rá.

A felület ennél persze sokkal többre képes: a fejlesztők szerint gyakorlatilag önálló alkalmazásokat kreálhatnak vele. A szabad utasításoknak köszönhetően keresztbe kasul lehet tűzdelni az egymásból megnyíló prezentációkat, szöveges jelentéseket és táblazatokat mindenféle, folyamatosan frissülő információkkal.

Tesztidőszak

Az eddigi tesztek során az esküvőszervezéstől a hibakeresésen át a Salesforce-típusú ügyfélkapcsolat-kezelő feladatokig mindenhol megállta a helyét a platform, melyet most meghívásos alapon bárki kipróbálhat. Egy neves ügyfél azonban már hónapok óta nyúzza a Codát. Az Uber egyik részlegénél a program béta verzióját annyira megkedvelték, hogy át is váltottak rá az addig használt többféle projektkezelő rendszerről. A Coda kapcsán az autómegosztós vállalat képviselője leginkább a rugalmasságát emelte ki. A programot például felhasználták egyfajta belső Wikipedia megalkotására, a mérnökök masszív adatbázisok kezelésére és részletes információk kibányászására fogták be, miközben ugyanezekből az adatbázisokból a marketingrészleg automatikusan megkap egy könnyített verziót, amelyekben csak a számukra fontos kulcsinformációk láthatók.

 

 

Az még nem világos, hogy a Coda mikor válhat teljes, a nagyközönség számára azonnal elérhető kereskedelmi termékké. Az üzleti modell pedig pláne nem kristályosodott még ki. A privát béta fázis akár hosszú ideig is eltarthat, hiszen egyelőre komoly hiányosságokat lehet felfedezni. A Coda például egyelőre mobilról nem szerkeszthető, pusztán megtekintési funkciót kap az a felhasználó, aki az okostelefonján hívja be a dokumentumokat. A tervek szerint a most induló új fejlesztési fázis arra is alkamlas lesz, hogy a platform képességeit jól illusztráló példákat gyűjthessenek a vélhetően egyre népesebb felhasználói tábortól.

Intő példák és nehézségek

Nem ez lesz persze az első startup, amelyik megpróbálja átalakítani a csoportmunka-szoftverek világát és megtörni a Microsoft sok évtizedes múltra épített hatalmát. A bő évtizede alapított Smartsheet cloudos táblázatkezelőjét a friss információk szerint 70 ezer vállalkozás használja, a 2012-ben startolt Quip pedig tavaly 750 millió dollárért került a Salesforce-hoz. Ezek az eredmények ugyan valószínűleg elegendőek ahhoz, hogy az alapítóknak ne legyenek anyagi gondjaik, ám a forradalmat láthatóan nem sikerült elhozniuk.
 
Utóbbi a Codának sem lesz egyszerű, hiszen maga a platform sem egyszerű. Miközben számos hasonló területen dolgozó rivális a lehető legkönyedebb felhasználói felületet igyekszik elérni, a Codához tagadhatatlanul kell egyfajta dedikált figyelem. Különösen akkor, ha tényleg egyedi, különleges képességeket akar az ember kicsiholni belőle. A fejlesztők ezt a tagadhatatlan problémát azzal igyekeznek elhessegetni, hogy egy-egy vállalatnál elegendő néhány "feketeöves" munkatárs, akik elvégzik a nehezebb részt, a többieknek csak a munka gyümölcsét kell élveznie. És persze az is igaz, hogy az Excel-mágusoknak évtizedek óta a vérében van a makrók írása, így ők ettől a rendszertől sem fognak megijedni.
Cloud & big data

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.