Hétfőn rajtolt az Apple idei fejlesztői konferenciája, amelynek már a nyitónapján bemutatkozott egy nagy csomó szoftver- és termékfrissítés.

Az Apple a Worldwide Developers Conference (WWDC22), a cég második nagy éves rendezvényének hétfői nyitónapján jött elő aktuális újdonságaival, kezdve az iPhone készülékek újabb szoftverfrissítésével, egy saját "vásárolj most, fizess később" szolgáltatással, majd a legújabb M2 chipekkel szerelt MacBook Air gépekkel vagy néhány járműipari bejelentéssel. A kisebb és nagyobb újdonságok özönét ezúttal sem volt könnyű követni, így az alábbiakban mi is csak kiemeljük közülük a fontosabbnak ítélt változásokat.

Az iOS 16 ezek alapján frissített zárolási képernyővel, ennek keretében pedig új widgetekkel és személyre szabhatósággal rendelkezik, a már tavaly beharangozott Apple Pay Later pedig azt teszi lehetővé az Apple Pay felhasználóinak, hogy a megfelelő helyeken négy részletben, hat héten keresztül, további díjak nélkül fizessenek. Az egyelőre nem világos, hogy a dolog Magyarországon mikor lesz elérhető.

A következő kiadás fejlesztői bétája tegnaptól, a nyílt béta pedig júliustól lesz elérhető, a telepítéshez minimum iPhone 8-as eszközökre van szükség.

Az új iOS-szel együtt a CarPlay frissítései is megérkeztek, amelyek lehetőség szerint már integrált iPhone-élményt ígérnek a fedélzeti rendszereket. A bejelentés szerint az új funkciókat több autógyártó, köztük a Ford Motor vagy a Jaguar Land Rover is bevezeti, de arról is szó volt, hogy az adott modellek képernyőinek mérete vagy formája nem igazán lesz majd korlátja a CarPlay funkcionalitásának és a különféle tartalomtípusok megosztásának.

Megújulnak az Apple gépei

Az Apple ezzel práhuzamosan bemutatta az M2 csipeket, vagyis a cég első, házon belül fejlesztett M1 csipjének az utódját. A már 24 gigabájtnyi egyesített memóriával rendelkező terméktől az előző sorozat hoz képest magyasbb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás várható az újratervezett MacBook Airt és MacBook Pro modellekben: az erősebb, 8 magos CPU-t 1,4-szeres gyorsulással és akár 18 órás akkumulátor-üzemidővel reklámozzák.

Az új, Magsafe töltőrendszerrel rendelkező MacBook Air egyébként mindössze 1,24 kilogrammot nyom, és 1,13 centiméter vastagságú, 13,6 hüvelykes Liquid Retina kijelzője pedig az Apple szerint az eddigi legnagyobb méretű és legnagyobb fényerejű MacBook Air-kijelzőnek számít. Ingyen persze ez sem lesz, mert a következő hónaptól elérhető noteszgépek ára 1199 dollárról indul, míg az új MacBook Pro legkevesebb 1299 dollárba fog kerülni.

Termelékenység-növelő alkalmazással és más funkciókkal frissül az iPad Pro (illetve az iPadOS 16), és jön az Apple új watchOS 9 rendszere is, amelyik várhatóan hamarosan megkapja az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságának engedélyét a pitvarfibrillációt érzékelő funkciójára. A szoftverfrissítés emellett egy nagy kalap új készséget hoz, az alvásfigyelés finomításaitól egészen a gyógyszerlisták összeállításáig és a gyógyszerek szedésére való emlékeztetőkig.

Az Apple további bejelentései a WWDC22 oldalán »

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.