A társaság fenyegetéselemző csoportja kiadta legújabb negyedéves jelentését a Google-szolgáltatásokat célzó, kormányzati hátterű támadásokra adott figyelmeztetésekről.
Hirdetés
 

A Google fenyegetéselemző csoportja (Threat Analysis Group, TAG) a hét elején osztott meg néhány új statisztikát azokról az államilag szponzorált hekkerkampányokról és dezinformációs kísérletekről, amelyektől a szervezet magát a Google-t és annak felhasználóit is védeni próbálja. A társaság hivatalos blogján kedden megjelent bejegyzésből kiderül, hogy 2019 harmadik negyedévében több mint 12 ezer figyelmeztetéset adtak ki 149 országban a feltételezhetően állami hátterű adathalász próbálkozások miatt, ami nagyjából (10 százalékon belüli szórással) megfelel a 2017-es és 2018-as év megfelelő időszakában jelentett mennyiségnek.

Az egyes országokat tekintve most is magasan az Egyesült Államok bizonyult a legnagyobb célpontnak, a második helyre pedig Pakisztán került. A támadások legnagyobb része a megszokott módon arra próbálta különféle trükkökkel rávenni az áldozatokat a Gmail, a Drive vagy akár a YouTube szolgáltatásokban, hogy adják meg különböző azonosítóikat, beleértve a kétfaktoros azonosításhoz szükséges adatokat is, amelyek segítségével aztán átvehetik az ellenőrzést a kapcsolódó Google-fiókok felett.

Izlandon és Madagaszkáron legalább nyugalom volt

A TAG a bejegyzésben arra ösztönzi a támadások által veszélyeztetett különféle személyeket (újságírók, aktivisták, üzleti vezetők, politikai kampánycsapatok tagjait), hogy személyes Google-fiókjainak védelmében vegyék igénybe a szolgáltató speciális védelem programját (Advanced Protection Program, APP) és a hardverkulcsok, az adatokhoz való hozzáférés korlátozása vagy szigorúbb fiók-helyreállítási ellenőrzés erősebb biztonsági szolgáltatásait.
 

forrás: blog.google


A fenyegetéselemző csoport július és szeptember között több mint 270 azonosított csoport tevékenységét is figyelte, amelyek célzott támadásokat vagy kormányzati hátterű kampányokat próbáltak végrehajtani. Ezek a műveletek több mint 50 országban zajlottak, céljuk pedig az információgyűjtés, a szellemi tulajdon megszerzése, az aktivisták és disszidensek nyomon követése, esetleg a hamis információ terjesztése volt.

Közöttük van például az a Sandwormnak nevezett forrás, amely az elmúlt években fertőzött androidos appokat töltött fel a Google Play alkalmazásáruházába, egyebek mellett ukrán és dél-koreai felhasználókat célozva. A TAG a dezinformációs kampányokkal kapcsolatban is külön említi azokat az oroszországi forrásokat, amelykhez Afrikában és Indonéziában zajló akciókat kapcsolnak.

Biztonság

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.