Ha egy appban létre lehet/kell hozni felhasználói fiókot, annak egyszerűen törölhetőnek kell lennie.

A Google jövő év elejétől új szabályokat vezet be a felhasználói fiókokra vonatkozóan a Google Playben kínált appoknál. Mind a fejlesztők, mind a felhasználók árnyaltabb adatkezelési lehetőségeket kapnak.

Ha egy androidos app lehetővé/kötelezővé teszi felhasználói fiók létrehozását, annak törlését a lehető legegyszerűbbé kell tennie a fejlesztőnek, derül ki a az Android-appok biztonságát felügyelő egyik igazgató, Bethel Otuteye blogbejegyzéséből. Mint írja, a fejlesztőknek olyan mechanizmust kell alkalmazásukba építeni, hogy a fiókot vagy az abban tárolt adatokat az appból és az interneten keresztül is lehessen törölni. Szintén előírás, hogy a funkciót jól látható és elérhető helyen kell elhelyezni a felhasználói felületen.

Az Apple nyomdokain

Mint a TechCrunch felhívja a figyelmet, a Google lényegében ebben egy az egyben követi az Apple-t, amely 2022 júliusától vezetett be hasonló szabályt az App Store-ban kínált szoftverekre.

A Google a fejlesztőktől december 7-ig várja, hogy egy ún. adatbiztonsági űrlapon nyilatkozzanak alkalmazásadataik törlési lehetőségeiről. Ezeket a válaszok aztán majd közzé is teszik a Google Play Data Safety részében, amely részletesen tájékoztatja a felhasználókat az alkalmazások adatgyűjtési gyakorlatáról. A felhasználók abból látják majd, hogy az új szabály élesedett, hogy az annak már megfelelő appokon megjelenik egy erre utaló ikon.

Az új szabály értelmében egyébként a fejlesztő több opciót kínálhat. Az egyértelmű, hogy ha egy felhasználó kéri a fiókja törlését, az ahhoz tartozó összes adatot törölni kell (Account deletion). De a fejlesztő a jövőben felkínálhat olyan opciót is, hogy ha a felhasználó esetleg a teljes fiókját nem, csak bizonyos abban tárolt adatokat (pl. tevékenységelőzmények, képek, videók) szeretne törölni, akkor azt is megtehesse (Account cleanup). Ha a fejlesztőnek valamilyen "jogos érdekből" – biztonság, csalásmegelőzés vagy törvényi előírás miatt – meg kell őriznie bizonyos adatokat a törlési kérelem ellenére is, arról egyértelműen informálni kell a felhasználót.

Bár a szabály 2024 elején életbe lép, azoknak a fejlesztőknek, akiknek több időre van szükségük, hogy appjaikat teljes mértékben felkészítsék az új adatkezelésre, jövő év május 31-éig kapnak türelmi időt. Ez azonban nem automatikus, figyelmeztet blogbejegyzésében Otuteye, hanem külön kell kérvényezni a Google Play konzolon.

Mobilitás

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.