A héten hivatalosan is bemutatott Adiantum a hardveresen gyenge, így az erőforrás-igényes eljárásokra alkalmatlan eszközöket tenné biztonságosabbá.
Hirdetés
 

A Google a múlt hét végén jelentette be hivatalosan is azt az új titkosítási megoldást, amely az alsó kategóriás okostelefonokon és más, elégtelen feldolgozó kapacitással rendelkező eszközökön tárolt adatok biztonságát hivatott erősíteni. Az ilyen jellegű titkosítás nem csak fontos, de ma már alapvető terméktulajdonságnak számít a mobil felhasználásban is – nem véletlen, hogy a jelenleg 9-es főverzióban járó Androir rendszer is már a 6-os kiadástól kezdve követelményként támasztja a hardvergyártók felé az alapértelmezett módon aktivált titkosítást a telefonok háttértárolóin.

Ez alól kivételt jelentenek azonban a speciális Android Go rendszerrel telepített, jellemzően a fejlődő piacokra szánt, gyenge processzorral és 1 GB vagy még kevesebb memóriával szállított telefonok. Itt a titkosítás már nem működik alapbeállításként, ha egyáltlán elérhető – az ARM Cortex-A7 processzorok például egyáltalán nem is rendelkeznek az Android által használt Advanced Encryption Standard (AES) támogatással. Itt jön a képbe a Google Adiantum nevű fejlesztése, amely elvileg bármely alacsony teljesítményű linuxos eszközön kiválthatja a helyben tárolt adatok titkosítására használt eljárásokat.

Mindenkinek jár a titkosítás

Az adatok biztonsága az utóbbi idők sorozatos botrányai és nagyaszabású PR-katasztrófái közepette a technológiai szállítók versenyében is az egyik legfontosabb csatatérré vált. A Google a többi céghez hasonlóan gyakran és látványosan ügyködik rajta, hogy mindenki tudomást szerezzen elkötelezettségéről – mindössze pár nappal tett hasonló bejelentést az open source projektként már hónapok óta futó Adiantum bemutatása előtt is, amikor kiadta a Password Checkup nevű Chrome-bővítményt.

A Google az Adiantum eljárásától a "titkosítás demokratizálását" reméli, ami a készülékeken tárolt adatok ilyen jellegű védelmét annyira magától értetődő funkcióvá teszi majd, mint a szöveges üzenetek küldésének lehetőségét – ami nélkül nyilvánvalóan senki sem vásárolna meg egy akármilyen árfekvésű telefont. A gyártó szerint innentől senki sem hivatkozhat az eszközök korlátozott teljesítményére a biztonsági kompromisszumok kapcsán, amelyeket a jövőben a legolcsóbb okostelefonok esetében sem kell majd megkötni.

A mostani bejelentés alapján az Adiantum egészen kis mértékben terheli meg azokat a legalább 9-es Android-verzióval működő készülékeket, amelyek máskülönben az AES utasításokat nem támogató processzorokkal rendelkeznek. Ez természetesen nem jelenti, hogy az erősebb hardvereken is az Adiantum alkalmazását javasolják, mivel az ARMv8 Cryptography Extensions vagy az x86-os AES-NI a megfelelő platformokon így is gyorsabb és hatékonyabb megoldást jelent.

Biztonság

Mit hozott a vállalatoknak az Oracle Database 19c?

A szakértő szerint az új kiadás néhány jellemzője az Oracle Database SE2 kivezetésére is utalhat. Dr. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) véleménye.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.