A 35 dolláros mini számítógép processzorban és memóriában is gyarapodott.

A Raspberry Pi egy bankkártya méretű, egyetlen alaplapra építkező mini számítógép, amit 2012 óta szolgálja ki a barkácskedvű programozókat és diákokat. A brit Raspberry Pi Alapítvány által életre keltett projekt elsősorban a fiatalokat szeretné hozzájuttatni egy olyan megfizethető számítógéphez, aminek a segítségével közelebb kerülhetnek a számítástechnikához és a programozáshoz.

Erősebb, mint valaha

A Raspberry Pi, vagy a magyar szlengben Málna PC-ként emlegetett szerkezet vonzereje az olcsósága, mivel mindössze 35 dollárba kerül, ami most, az új verzió piacra kerülésével sem fog emelkedni. A Raspberry sosem a teljesítményről szólt, az alapítók mégis elérkezettnek látták az időt, hogy kicsit felturbózzák a korábbi kiadásokat, amelyek mai szemmel már legfeljebb egy belépőkategóriás okostelefon erejével rendelkeztek.

Az alapvetően ugyanazt a felépítést, lehetőségeket hordozó (teljes nevén Raspberry Pi 2 Model B 1 GB) gép immáron egy négymagos (magonként 900MHz–es órajel), ARMv7 processzorral rendelkezik, amihez 1 GB RAM társul. A korábbi verziók legerősebbik modellje mindössze 512 MB RAM-ot és egy jóval gyengébb CPU-t használt, így a számítási kapacitás ezzel a szintlépéssel meghatszorozódik.

E fő jellemzőkön kívül a többi nagyjából ugyanaz, vagyis a Raspberry Pi-n található még 4 USB port, Ethernet csatlakozó, sztereó hang és kompozit videó kimenet, a fájlok, illetve oprendszer tárolásához pedig továbbra is a microSD hívható segítségül. Az összes többi rendszercsatlakozó változatlan maradt, így a korábbi tartozékok, kiegészítők ezzel a modellel is kompatibilisek lesznek.

Windows 10 támogatás

A Raspberry Pi elsősorban Linux, vagy Linux alapú egyéb rendszerek futtatására tervezték, a Microsoft azonban az új kiadás bejelentése után azonnal felajánlotta, hogy a Windows Developer Program for IoT programban résztvevők ingyen hozzájuthatnak egy, a rendszerhez passzoló és azt támogató Windows 10-hez.

A Microsoft kezdeményezéséből is kiderülhet, hogy a Raspberry Pi-nek nagy szerepe van már most a dolgok internete trendben, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható. Az egyszerű fájl-, nyomtatószerverektől kezdve a multimédiás kiszolgálókon keresztül, a robotok fejlesztéséig sok területen bevethető a Raspberry Pi, és adódik az egészségügyi, vagy egyéb célú mérő-, analitikai eszközök működtetése is. Az alapítvány továbbra is nagy erőkkel próbálja az oktatásba bevinni az eszközt, amiből első piacra lépés óta 2014 októberéig 3,8 millió darabot értékesítettek szerte a világon.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.