Az első negyedévben összesen 25 ezer autót szállította le a Tesla. Ez még akkor is nagy növekedés, ha az autók egy részét tavaly év végéig kellett volna átadnia.

Ismét csúcsot döntött a Tesla: az első negyedévben 13 450 Model S-t és 11 550 Model X-et szállítottak le. Ez 69 százalékkal több autó, mint amit a tavalyi azonos időszakban készítettek. A gyár az első félévben 47-50 ezer autó gyártását tervezi.

Technikai problémák miatt visszaesés

A vállalat tavaly az utolsó negyedévben nem hozta a várt eredményeket. Átmeneti termelési nehézségek miatt ugyanis 9,4 százalékkal esett a leszállított mennyiség. A visszaesést az okozta, hogy nem sikerült tartani a fejlesztési ütemet: az robotpilóta-hardveregység körül voltak fennakadások, így az ütemezéshez képest 2750 járművet nem sikerült időben leszállítani – ezek azonban továbbra is a tavalyi záró negyedévhez számolják.

A helyzet kezelése azonban megerősítette a Tesláról kialakult pozitív képet: képes nagyobb tömegben szállítani autókat. Erre a megerősítésre szüksége is volt a vállalatnak. Nyár közepén várható a Model 3 értékesítésének elindítása. A szegény ember Teslájára (állítólag 35 ezer dollártól indul az autó ára) már tavaly nyáron is több százezer előjegyzés volt. Másrészt Elon Musk meghirdette azt a célt, hogy jövőre már évi félmilliós kapacitással működne az autógyár.

Ennek a gyártási volumennek az elérése mindenképpen nagy lépés lenne. 2013-ban – a Model S első teljes évében – a gyár heti gyártási kapacitás még mindössze 400 autó volt. Tavaly már sikerült elérni a heti kétezret. A félmilliós szám azonban már egy új szint, hiszen heti 10 ezer autónak kellene legördülnie szalagokról.
 

 
Tesla bevételei, 2013-2016
Create your own infographics


A szűk keresztmetszet egyébként nem az összeszerelő üzem kapacitása, sokkal inkább az, hogy a Nevadában működő akkumulátorüzem, a Gigafactory ki tudja-e elégíteni az autógyár igényeit. A Nevadában felépített – valóban gigantikus – üzem már tavaly elkezdte a gyártást.

Majdnem annyit ér, mint a Ford

A Tesla tehát szárnyal, a befektetők bíznak benne. Tavaly a harmadik negyedévben végre nyereséget is termelt. Az is a pozitív képet erősítette, hogy a kínai Tecent Holding alig egy hete 1,78 milliárd dollárt fizetett a Tesla 5 százalékáért. Ezzel a vállalat értéke 45,4 milliárd dollárra nőtt, miközben például a tavalyi éves árbevétele 7 milliárd dollár volt.

A Teslával kapcsolatos pozitív várakozásokat jól mutatja, hogy például az amerikai gyártási piacot vezető, és a BlackBerryvel a közelmúltban stratégiai szövetségre lépő Ford Motor Co. piaci értéke 46,1 milliárd dollár, éves bevétele ugyanakkor a 152 milliárdhoz közelített a legutóbbi lezárt pénzügyi évében, és csak az Egyesült Államokban közel 1,2 millió autót értékesít.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.