Az Amazon és a Microsoft együttesen a piac felét uralja, és nem úgy néz ki, hogy bármitől is megtorpanhatna a növekedésük.

A Synergy Research Group néhány napja adta ki a cloud piac második negyedévéről szóló jelentését, amelynek alapján a felhős infrastruktúra-szolgáltatások forgalma 39 százalékkal növekedett az előző év megfelelő időszakához képest. A piackutató ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy valamelyest lassul az éves szinten már 100 milliárd dolláros összbevételt közelítő szegmens bővülése, de a fejlődés még így is szinte töretlen: az idei első és második negyedév növekedési eredménye között például 1,6 milliárd dollár volt a különbség, ami minden idők második legmagasabb járulékos emelkedését jelenti.

Ahogy korábban is, a messze legnagyobb szereplőnek számító Amazon most is simán hozta a piaci növekedés átlagát, így gond nélkül őrzi 33 százalék körüli részesedését. Négy másik szolgáltató, a Microsoft, a Google, az Alibaba és a Tencent az átlag fölötti ütemben növekedett, és ezzel növelte részesedését az április és június közötti időszakban, azonban együttes piaci részesedésük így is kevesebb mint az Amazoné. Egy másik négyes, az IBM, a Salesforce, az Oracle és a Rackspace, ezúttal az átlag alatti fejlődést produkált, köszünhetően részben annak, hpgy másoknál valamivel specializáltabb termékeket kínálnak.

Megint a nagyok növekednek a leggyorsabban

Miután a meghatározó piaci szereplők jó része már közzétette második negyedéves pénzügyi jelentését, a Synergy pontosnak tekinthető becslése alapján a cloud szegmens (IaaS, PaaS, hosztolt privátfelhő-szolgáltatások) teljes forgalma ebben az időszakban 23 milliárd dollár körül lehetett. Ez a legutóbbi négy negyedévet tekintve már 80 milliárdot adna ki, a 2019-es naptári évben pedig a 100 milliárd dollárt közelítheti. A forgalom legnagyobb része ezúttal is az IaaS és PaaS (infrastruktúra- és platformszolgáltatásokból) jött, amelyek önmagukban is 42 százalékkal bővültek.
 

forrás: Synergy Research Group


A Synergy a publikus felhőről szólva megjegyzi, hogy itt minden korábbinál erősebb a csúcson lévő üzleti szereplők dominanciája: ehhez elég annyi, hogy az öt legnagyobb szolgáltató ül a teljes piac háromnegyed részén. Az élen azonban némiképp módosultak az arányok. Amíg a Microsoft 2016-ban még csak negyedakkora volt, mint az Amazon, addig ma már praktikusan fele annyi bevételt termel. Ez mindentől függetlenül gyors felzárkózást jelent, de az eredmény még inkább magáért beszél, ha figyelembe vesszük, hogy eközben az Amazon felhője is folyamatosan és gyorsan növekedett.

Ahogy az idén tavasszal rendelkezésre álló adatokból is kiderült,  az Amazon AWS 2017-ben 59 százalékos, 2018 végére pedig 68 százalékos adaptációs rátával rendelkezett. A Microsoft és az Azure esetében ez rendre 43, illetve 58 százalék volt, ami szintén azt mutatja, hogy a Microsoft felhős üzlete tempósan zárkózik az Amazonhoz. Összehasonlításképpen, az előző évet tekintve a  Google 19, az IBM pedig 15 százalékos adaptációs arányt tudott felmutatni.

Cloud & big data

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.