Áprilistól júniusig majdnem 350 millió készüléket adtak el világszerte, ebből 19 milliót Közép- és Kelet-Európában.

A GfK májusban lehangoló számokat közölt 2017 első negyedévére a tartós műszaki cikkek kiskereskedelmi forgalmáról: ennek alapján a hazai 1,2 százalékot zsugorodott éves összevetésben, amiért leginkább az informatikai eszközök 16 százalékos év per év alapon mért visszaesése volt a felelős. 

Ezen belül a telekommunikációs eszközök – praktikusan a telefonok – csoportja adott életjeleket, amely 1,6 százalékos növekedést hozott, de még mindig messze elmaradt a 2015 egészére mutatott 17 százalékos bővüléstől. A táblagépek után ez a szektor is a telítődés jeleit mutatta.

A piackutató frissen közzétett, második negyedéves adatai már másféle képet mutatnak, legalábbis ami az okostelefonokat illeti. A világszinten leszállított 347 millió készülék nem csak önmagában jelent új rekordot, de az előző év megfelelő időszakához képest 4 százalékos volumennövekedést jelent.

Kelet-Európa odatette magát

A globális fellendülésben fontos szerepet kapott a közép- és kelet-európai régió, amely 11 százalékos fellendülés mellett a második legnagyobb fejlődést mutatta az ázsiai fejlődő piacok 13 százalékos eredménye mellett, megelőzve a 10 százalékos Latin-Amerikát is. Nyugat-Európa ehhez képest 4 százalékos visszaesést produkált.

 

Okostelefon-szállítások Q2 2017
Infogram


Ugyancsak zsugorodtak a fejlett ázsiai piacok, Kína pedig stagnált; Észak-Amerika ezzel szemben 6 százalékos növekedést mutatott, ami a piac méretét is figyelembe véve erős eredménynek számít. Ennél is fontosabb, hogy a leszállított készülékek mennyiségének 4 százalékos növekedése mellett a forgalom már 9 százalékkal volt magasabb a tavalyi második negyedévnél.

Mindez Közép- és Kelet-Európára vonatkoztatva 18,6 millió eladott okostelefont jelent, a 4,6 milliárd dollárnak megfelelő forgalom pedig még a 11 százalékos darabszám-növekedésnél is jóval magasabb, 24 százalékos emelkedést hozott. A GfK a teljes régióra vetítve éves szinten 9 százalékos piacbővülést, 82,5 millió telefon értékesítését prognosztizálja 20,4 milliárd dolláros forgalom mellett.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.