Végre egyre több az olyan ultrabook, amely nem akar görcsösen MacBook Air lenni, az U772 is ilyen. Felső kategóriás és kellően egyedi megjelenést kapott a Fujitsu ultrabookja, amely fogyasztás terén sem szégyenkezhet, és láthatóan a céges felhasználók kegyeit keresi.

A Fujitsu U772 szerencsére két fontos kötődéstől is elszakadt a tervezés során. Egyrészt sikerült a korábbi, kissé jellegtelen Fujitsu-kinézetet valami jóval elegánsabbra és markánsabbra cserélni, másrészt "ultrabooksága" ellenére nem Apple dizájnbook klónt terveztek, hanem egy vékony, stílusos, de kellően egyedi modellt. A 14 hüvelykes kijelzővel szerelt modell ráadásul kellően könnyű is, a vékony "burokba" pedig szerencsére pár extra is belefért.

Kellemes karcsúság Az 1,3 kilogrammos U772 tömegénél és vékonyságánál fogva is törékeny jószágnak tűnik. Nálunk egy ezüst és fekete színeket kombináló változat járt, amely konzervatívabb, üzleti felhasználók számára lehet vonzóbb, de az ultrabooknak van egy jóval dögösebb kialakítása is, amely a fekete burkolati elemeket bordó színnel kombinálja. Mindkét esetben kifejezetten igényesre sikerült a szálcsiszolt magnézium-ötvözetek harmóniája, ráadásul a felületkezelés miatt a simának tűnő részeken sem láthatók zavaró ujjnyomok használat közben.
 


A széles középső zsanéron rögzített kijelző az átlagos ultrabookos gyakorlathoz képest sokkal hátrébb dönthető, bár teljesen laposra nem nyithatjuk ki az alsó rész karimája miatt. Csatlakozók terén kapunk két USB 3.0 és egy USB 2.0 portot, egy HDMI kimenetet, audio ki- és bemenetet, viszont a lapos kialakítás miatt a gigabites Ethernet port csak egy átalakítóval használható. A sok helyen megszokottá váló kártyaolvasón kívül a hátsó zsanér alatt az általunk tesztelt modellben még egy SIM kártya-foglalat is megbújt.

A billentyűzet sajnos kissé túlzottan ultrabookosra sikerült, a szigetes gombokon a Lenin-összest újra begépelni kissé kényelmetlen egy hagyományos billentyűzettel összehasonlítva, de ezt általában az összes ultrabook esetében be kell áldozni az eszköz vékonyságáért cserében. A touchpadet szokni kell azoknak, akik eddig külön gombos egérpadokkal dolgoztak, de az egybeépített felületen gyorsan rátalál mindenki a két egérgombnak megfelelő nyomófelületekre. A multitouch-képesség és a viszonylag nagy érintőfelület jó pont a Windows 8-ra váltóknak is.
 


A billentyűzet környékén máris észrevehetjük az egyik extrát, az ultrabookoknál kevéssé megszokott ujjlenyomat-olvasót, amely céges felhasználók számára sok esetben pluszpontot jelent. A billentyűk fölött pedig a bekapcsológomb szomszédságában bújik meg egy másik okosság, az ECO gomb. Ennek megnyomásakor automatikusan kikapcsol a Bluetooth és a WiFi, kikapcsol a hang, sötétebbre vált a kijelző, és a processzor is kímélő üzemmódra kapcsol - hosszú utak alatti munkához, akkuidő-spóroláshoz tökéletes megoldás.
 


Üzletre hangolva A kijelző és a hardver vizsgálatakor egyaránt arra a következtetésre jutottunk, hogy a Fujitsu az alapvetően konzumer irányt képviselő ultrabook szabványt a lehetőségek határáig elvitte az üzleti felhasználók igényei felé. A 14 hüvelykes képátlójú kijelző például nem csillogó üvegborítást kapott, a TN panel multimédiás célokra nem a legerősebb, viszont munka közben nem saját tükörképünkkel kell harcolnunk, és a vékonyság-könnyűség terén is sokat számít az üveg elhagyása. Ezért sajnos a multimédiás ultrabookoknál kissé gyengébb fényerő, színmélység és betekintési szög jár, ami viszont még mindig nem mondható kellemetlennek. Az 1366x768 képpontos felbontás viszont 14 hüvelyken már kissé kevésnek tűnik, egy 1650x1050-es panel már elférhetett volna ekkora felületen.
A gépházban egy Intel Core i5-3427U hajtja a motort: a kétmagos egységet kifejezetten alacsony fogyasztásra tervezték, mellette viszont továbbra is megadja a kellő izomerőt. A HD Graphics 4000 grafikus vezérlővel természetesen komolyabb játékra nem lesz lehetőség, de multimédiás célokra több mint elég. A 4 gigabájtnyi DDR3 RAM mellett a gyorsasághoz sokat hozzátesz, hogy 128 gigabájtos SSD-vel szerelték az általunk kipróbált modellt, így a bootolás és a működés egyaránt pattogós.

A nálunk járt U772-t még a Windows 7 Professional x64 dolgoztatta, de egyes boltokban már Windows 8-ra áthangolva kapható. A kialakítás tökéletesen megfelel az új operációs rendszer kívánalmainak is, érintőkijelző persze nincs, de a nagy felületű multitouch érintőpad kényelmes kezelést biztosíthat. Az akkuidő még az ECO-mód használata nélkül is kifejezetten impresszív, alapfunkciók (böngészés, szövegszerkesztés) mellett akár 8 órát is kibír a Lifebook, filmnézés mellett körülbelül 4 óra múlva éhezik meg.
 


Összességében kifejezetten pozitív a Lifebook U772 által sugárzott összkép. A Fujitsu láthatóan az üzleti szegmensre fókuszál, ahol valóban jó néhány olyan funkcióval indulhat, ami más, konzumer ultrabookoknál nincs meg - ilyen az ujjlenyomat-olvasó, a SIM-foglalat, a matt kijelző, vagy épp a készülékház alján található dokkoló-csatlakozó. Ez a célcsoport pedig a stílusos, könnyű megjelenés és a céges extrák fejében könnyen megbocsáthatja a fent felsorolt kisebb hiányosságokat is.

Az U772 legolcsóbb kiépítése (Core i5, 4GB RAM, 500GB hagyományos HDD) 340 ezer forint környékén kezdődik, erősebb processzorral, SSD-vel elérhetünk egészen 380 ezerig is, ami egy kissé borsos, de ismét csak azt tudjuk mondani: aki egyszerre keres üzleti céleszközt és stílusos megjelenést, kis gondolkodás után kiadhat ennyit a Lifebook U772 valamelyik kiépítéséért.
 

Pangó hazai piacon igyekszik jól helyezkedni a Fujitsu
Kezeket az asztal fölé: Fujitsu Esprimo X913-T teszt
Munka táblával: Fujitsu Stylistic M532 tablet teszt
Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.