Ghánában és Kenyában próbálkozik ezzel a világ egyik legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója egy nigériai agtech céggel karöltve.

Ghánában és Kenyában összesen már 400 olyan John Deere mezőgazdasági munkagép üzemel, amiket a Hello Tractor nevű nigériai agtech cég technológiájával szereltek fel. A startup platformjával egyfajta speciális autómegosztási szolgáltatásként lehet működtetni a gépeket, melyekhez így a tőkehiányos agrárvállalkozások és a kisebb termelők is hozzájuthatnak.

A Deere azért Afrikát választotta a kísérleti projekthez, mert ott a legmagasabb a szegénység, és a legkevésbé gépesített a mezőgazdaság. A vállalat ettől új értékesítési lehetőségeket remél – írja a Reuters.

Ezzel módszerrel egyébként azt is át lehet hidalni a gyártó szerint, hogy a kontinensen általában kisebb birtokméretek miatt a legtöbb esetben nem is lehetne gazdaságosan üzemeltetni a gépeit.

A Hello Tractor technológiája lenne az a híd, amely összeköti az értékesítőket, a mezőgazdasági gépek tulajdonosait és a kisebb termelőket. Így mindenki jól jár: a tulajdonos beruházása gyorsabban megtérül, a kisebb termelő pedig jó minőségű munkagéphez jut, amivel javíthatja a termelékenységét.

Megosztás, ellenőrzés – és a továbbgyűrűző hatások

A Hello Tractor lényegében egy munkaszervező és monitorozó platformot fejlesztett, amely segít rugalmasan összekötni a traktortulajdonosokat a földtulajdonosokkal, és elvégzi a gépek logisztikáját. Folyamatosan monitorozza gépek tevékenységét és minden fontos paraméterét. Ehhez egy a munkagépekbe szerelt telematikai eszközt használnak, ami valós isőben figyeli, hogy mi történik a gépekkel, merre járnak,  megfelelően kezelik-e, milyen munkafázist végeznek, van-e bennük elég üzemanyag stb.

És persze ugyanúgy optimalizálják a munkaszervezést, ahogy az Uber is képes optimalizálni a rendszerben lévő autókat, hogy például mindig a megrendelőhöz legközelebbi szabad autó vegye fel az adott fuvart.

A használatról gyűjtött adatok azonban nemcsak a kihasználtság szempontjából jók a Deere szerint. A vállalat egyik vezetője szerint ezeknek az adatoknak a felmutatásával a bankok felé is tudják igazolni a hitelképességüket, a hitelből növelhetik a termelékenységüket – és végső soron (merthogy ez az igazi cél) a Deere újabb munkagépeket tud eladni.

A termelési adatok Afrikában valóban nagyon fontosak. Mint az egyik gépeket üzemeltető cég vezetője mondta a Reutersnek, más, hogy bemész a bankba, és leteszed a nagyesküt, hogy szorgalasan dolgozol a földjeiden, és megint más, ha objektív adatokkal tudod bizonyítani, hogy milyen tevékenységet folytatsz, és milyen hatékonysággal. A Hello Tractor adatai ugyanis pontosan mutatják a megművel terület nagyságát, hogy talajművelés, ültetés vagy betakarítás történik-e. Ezeket az információkat mind fel lehet használni a hitelkérelemnél, mivel a bank jobban fel tudja mérni a hitelkihelyezés kockázatait.

A Deere jelenleg azon dolgozik a Hello Traktorral és bankokkal együtt, hogy automatizálja az adatokból a bankok számára is hasznos kimutatások elkészítését.

A legkisebb piacon próbálkoznak

A Deere az USA-ban és Európában szerzi bevételei zömét. 2019-ben 40 milliárd dollár volt az éves árbevétele. Afrika, a Közel-Kelet, teljes ázsiai piac, Ausztrália és Új-Zéland együttesen azonban ennek csupán tizedét adta.

A Hello Tractorban most jó partnerre talált, mert a nigériai startup a teljes szállítási láncra kínál megoldást, azaz a gépkereskedőknek éppúgy van ajánlata (pl. proaktív szervizelés), mint a géptulajdonosoknak (hatékonyabb gépkihasználás, jobb eszközfelügyelet, időjárás-előrejelzéssel támogatott munkaszervezés stb.) és a gazdálkodóknak, aki gombnyomással rendelheti meg a munkagépet, és azonnal visszaigazolást is kap annak várható érkezéséről. A feleket csupán egy mobil app köti össze, és szolgáltatja mindegyiküknek a fejlődéshez szükséges adatokat.

A Deere nem árulta el a Retursnek, hogy mennyi pénzt fektetett a jelenleg is futó kísérleti projekt, aminek sikerére egyáltalán nincs garancia.

Piaci hírek

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.