A világon 300 millió, Magyarországon 400 ezer ember sorolható a színtévesztők közé. Életminőségükön most egy magyar fejlesztés javíthat.

Mint ismeretes, a színtévesztők a teljes színskálának csak egy bizonyos részét látják – a genetikai rendellenesség elsősorban a férfiakat sújtja, de nők is hordozzák, és ők is örökítik át. A színtévesztés ugyanakkor nem azonos a színvaksággal: a színvakok egy-egy színt nemcsak részlegesen, hanem egyáltalán nem érzékelnek.

A színtévesztés gyakori látási rendellenesség, a férfiak 8, a nők 0,5-1 százalékát érinti. Az emiatt elveszett információ lassítja az észlelést, késlelteti a reakcióidőt, és megnehezíti a döntéshozatalt. Ráadásul sok színtévesztő nem is tudja magáról, hogy ilyen rendellenességgel él.

Nem gyógyítható, de lehet hozzá igazodni

A Samsung SeeColors alkalmazása magyar fejlesztők jóvoltából a világon elsőként segít meghatározni a színtévesztés fajtáját és mértékét, okostévés változata pedig újrakalibrálja a televízió képernyőjét, hogy az érintettek is olyan, színekben gazdag vizuális élményhez jussanak, amelyben eddig nem igazán lehetett részük.

A Budapesti Műszaki Egyetem professzora, Wenzel Klára és az általa vezetett Colorlite csoport dolgozta ki azt a diagnosztikai módszert, ami az applikáció alapjául szolgált, és amellyel minden korábbinál pontosabban megállapítható a színtévesztés típusa (vagyis hogy a vörös, a zöld vagy a kék tartományt érzékeli valaki hiányosan) és mértéke is.
 


A SeeColors alkalmazás, amelyet a Samsung megrendelésére a magyar egyetemi kutatók módszerét használva fejlesztettek ki, az első körben három piacon – Magyarország mellett Romániában és Bulgáriában – érhető el. A projekt a Samsung 2013-ban indított „Launching People” kampányának részeként valósult meg. Ennek az a célja, hogy a tévék értékesítését mindenhol helyi ötletekkel támogassa.

A lehetőség egyelőre azok számára adott, akinek Samsung mobilja van, abból is legalább az S6-os vagy S7-es családba tartozó modellek egyike. A Galaxy App Store-ból és a Play áruházból ingyenesen letölthető app meghatározza a színtévesztés típusát és mértékét, majd a Samsung Smart TV-jével összekapcsolódva a teszt eredménye alapján újrakalibrálja a képernyő színeit.

Az alkalmazás a tévéken előre telepítve is rendelkezésre áll, egyelőre a 2016-ban piacra dobott SUHD típusokon.

Piaci hírek

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.