Egy kidöntött fával egyszerre intézte el a villamos vezetéket és az optikai kábelt. A következő vonalakat már más úton, a tenger alatt vezetik majd.

A kanadai CTV News riportja szerint az illetékes tisztviselők egy hódot azonosítottak egy június 7-i áramszünet okozójaként, amelyik Brit Kolumbia északnyugati részének számos lakóját érintette, sőt 8 órán keresztül hazavágta az internet, illetve a vezetékes és mobil telefonos szolgáltatásokat is. A hód a vizsgálat értelmében átrágta egy nyárfa törzsét, az pedig rádőlt a BC Hydro energiaszolgáltató vezetékeire és a Telus távközlési operátor ugyanazokra az oszopokra erősített száloptikai kábelére.

Bár az ebből eredő áramkimaradás közvetlenül csak 21 ügyfelet sújtott, az internet 15 településen szállt el, és problémái adódtak az infrastruktúrát használó városi közműszolgáltatóknak, sőt azoknak a mobiltornyoknak is, amelyek szintén az optikai kábelekre csatlakoznak a nagyobb sávszélesség elérésére. Az üzemzavart tovább súlyosbította, hogy a vezetékek mocsaras területen helyezkednek el, így az aktuális magas vízállás miatt nehézségekbe ütközött a helyszín megközelítése.

A CBC beszámolójából az is kiderül, hogy közel sem ez volt az első eset, amikor hódokat tettek felelőssé az internet hirtelen lekapcsolásáért. Tavaly áprilisban például csaknem ezer előfizető veszítette el a szolgáltatást majdnem egy egész napra, miután egy másik hód átrágott egy másik optikai kábelt – akkor a Telus szóvivője bizarr és egyedülállóan kanadai dolognak nevezte a balesetet. A BC Hydro képviselője szerint ugyan nem fordul elő gyakori az ilyesmi, de időnként azért megtörténik.

Költözés jön a víz alá

Nem véletlen, hogy az egyik helyi közszolgáltató cég, a CityWest már dolgozik egy tartósabb megoldáson annak biztosítására, hogy a hódok ne veszélyeztethessék a lakosság internet-hozzáférését: a tervek szerint egy második száloptikai vezetéket is lefektetnének az óceán fenekén a vancouveri partok mentén, ahol kevésbé kell tartani a kidőlt fáktól. Az áramszolgáltató szerint egyébként semmi nem utalt arra, hogy maga a rágcsáló is megsérült volna garázdálkodás közben.

A távoli régiókban telepített rendszerek esetében pedig nem meglepő, hogy időnként a vadon élő állatok is kapcsolatba kerülnek azokkal. A digitalizáció stressztűrő képességére ugyanakkor jó példa, hogy a kimaradások ideján sok vállalkozás értelemszerűen csak készpénzt tudott elfogadni, azt viszont a környéken már nem igazán hord magával senki sem. Így a szóban forgó területen, ahol jó kétórányira vannak egymástól a benzinkutak, sok autós is egyből nehéz helyzetbe került.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.