Az amerikai elnök egy interjúban erősítette meg, hogy két évvel ezelőtt, a félidős választások idején kibertámadást intéztek az orosz manipulátorok ellen.
Hirdetés
 

A Washington Post újságírójának adott interjújában Donald Trump arról beszélt, hogy az ő utasítására indítottak 2018-ban, a félidős választások alkalmával titkos kibertámadást az ellen az orosz internetes csoport ellen, amely már 2016-ban is aktívan igyekezett befolyásolni az amerikai közvéleményt álhírek, konteók és egyéb megtévesztő információk terjesztésével.

Sikeres bemutatkozás

Magáról a kibertámadásról sok részletet még most sem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy a célpont az Internet Research Agency volt. A Putyin-közeli oligarcha érdekkörébe tartozó ügynökség trolljai amerikai állampolgároknak kiadva magukat szították a feszültséget már 2016-ban is. A 2018-as, félidős választások idején szintén érzékelhetően megugrott az aktivitásuk. 

Az akciót az alig több mint tíz éve alapított U.S. Cyber Command hajtotta végre. Ez a részleg felel a védelmi minisztériumon belül az informatikai rendszerek védeléméért, illetve a kibertérben indított amerikai akciókért. Utóbbiakkal kapcsolatban egyébként pont 2018-ban született egy Trump-adminisztráció által szorgalmazott törvénymódosítás, amely nagyobb mozgásteret biztosít a szervezetnek ilyen esetekben.

Az új, aktívabb fellépést biztosító jogi környezetben a "Cybercom" egyik első nagyszabású akciója lehetett a választás napján indított művelet. A források szerint a több napig tartó támadás sikeres volt, így az oroszok képtelenek voltak dezinformációs kampányt folytatni, mellyel a választási eredmények hitelességét igyekeztek volna aláásni az amerikai közbeszédben.

Közeledik a választás

Amerika első számú embere természetesen nem véletlenül szólta el magát az eddig szigorúan titkosított akcióval kapcsolatban. Trump népszerűsége az utóbbi hetekben folyamatosan romlik, mert sem a koronavírus-járvánnyal, sem a Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban nem bizonyultak túl népszerűnek az intézkedései, megszólalásai.

Trump a múlt hetén adott interjúban igyekezett úgy beállítani a történteket, miszerint - ellentétben az elődjével, Barack Obamával - ő cselekvő elnökként mindent megtesz az amerikai közvélemény megvédéséért. (A tényekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az Obama-kormányzat 2016 októberében kérdőre vonta az orosz felet több internetes hekkelési akció miatt, sőt az akkori elnök személyesen is felhoza a témat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén. Ezt követően decemberben pedig szankciókat hoztak Oroszország ellen, mert az beavatkozott az elnökválasztásba.)

Biztonság

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.