Az amerikai elnök egy interjúban erősítette meg, hogy két évvel ezelőtt, a félidős választások idején kibertámadást intéztek az orosz manipulátorok ellen.

A Washington Post újságírójának adott interjújában Donald Trump arról beszélt, hogy az ő utasítására indítottak 2018-ban, a félidős választások alkalmával titkos kibertámadást az ellen az orosz internetes csoport ellen, amely már 2016-ban is aktívan igyekezett befolyásolni az amerikai közvéleményt álhírek, konteók és egyéb megtévesztő információk terjesztésével.

Sikeres bemutatkozás

Magáról a kibertámadásról sok részletet még most sem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy a célpont az Internet Research Agency volt. A Putyin-közeli oligarcha érdekkörébe tartozó ügynökség trolljai amerikai állampolgároknak kiadva magukat szították a feszültséget már 2016-ban is. A 2018-as, félidős választások idején szintén érzékelhetően megugrott az aktivitásuk. 

Az akciót az alig több mint tíz éve alapított U.S. Cyber Command hajtotta végre. Ez a részleg felel a védelmi minisztériumon belül az informatikai rendszerek védeléméért, illetve a kibertérben indított amerikai akciókért. Utóbbiakkal kapcsolatban egyébként pont 2018-ban született egy Trump-adminisztráció által szorgalmazott törvénymódosítás, amely nagyobb mozgásteret biztosít a szervezetnek ilyen esetekben.

Az új, aktívabb fellépést biztosító jogi környezetben a "Cybercom" egyik első nagyszabású akciója lehetett a választás napján indított művelet. A források szerint a több napig tartó támadás sikeres volt, így az oroszok képtelenek voltak dezinformációs kampányt folytatni, mellyel a választási eredmények hitelességét igyekeztek volna aláásni az amerikai közbeszédben.

Közeledik a választás

Amerika első számú embere természetesen nem véletlenül szólta el magát az eddig szigorúan titkosított akcióval kapcsolatban. Trump népszerűsége az utóbbi hetekben folyamatosan romlik, mert sem a koronavírus-járvánnyal, sem a Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban nem bizonyultak túl népszerűnek az intézkedései, megszólalásai.

Trump a múlt hetén adott interjúban igyekezett úgy beállítani a történteket, miszerint - ellentétben az elődjével, Barack Obamával - ő cselekvő elnökként mindent megtesz az amerikai közvélemény megvédéséért. (A tényekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az Obama-kormányzat 2016 októberében kérdőre vonta az orosz felet több internetes hekkelési akció miatt, sőt az akkori elnök személyesen is felhoza a témat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén. Ezt követően decemberben pedig szankciókat hoztak Oroszország ellen, mert az beavatkozott az elnökválasztásba.)

Biztonság

Gigabüntetéssel folytatódik az Alibaba leckéztetése

A kínai kereskedelmi óriás hatalma kezdi nagyon zavarni az állampártot. Versenyellenes magatartás miatt 2019-es hazai bevételének 4 százalékát kell befizetnie.
 
A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.