A Schneider Electric úgy szerez kontrollt az Aveva Groupban, hogy előbb magából ad át egy keveset. A nem konvencionális felvásárlással az ipari szoftverek piacán kétszerezik meg jelenlétüket.

Egy meglehetősen összetett tranzakciós sorozattal a francia Schneider Electric többségi tulajdonába kerülhet a brit Aveva Group. Az ügylet végrehajtását követően az ipari szoftverek piacán egy domináns globális szereplő születhet, amely egy ideig bizonyosan nagy önállósággal tevékenykedhet a Schneider Electric vállalati struktúrájában.

Egy cég oda, egy fél vissza

A felvázolt menetrend szerint első körben az Avevához kerül az adósságoktól és pénzeszközöktől megtisztított Schneider Software divízió, amely jórészt a 2013-ban 3,4 milliárd dollárért megvásárolt Invensys megoldásaiból áll. Ezt követően az így felduzzasztott brit vállalat új részvényeket bocsát ki, melyekért a Schneider Electric 550 millió angol fontot fizet a korábbi tulajdonosoknak. A nap végén így a franciákhoz kerül az Aveva 53,5 százalékos tulajdonrésze egy olyan vállalatban, amely éves szinten több mint 500 millió fontos forgalomra képes, az adózás előtti eredménye pedig a bevételek negyedére becsülhető.

A trükkös átvétel azonban még nem feltétlenül vehető készpénznek, hiszen az angol jogszabályok egy ilyen jellegű üzletnél elvben kötelezően előírják a felvásárlónak, hogy az a részvények száz százalékára kiterjedő ajánlatot tegyen. A felek azonban jelezték, hogy felmentésért folyamodnak a hatóságokhoz és az Aveva részvényesekhez.

Az új vállalat mindenesetre egy ideig még mindenképpen viszonylagos szabadságban üzemelhet. Az Aveva papírjai maradnak a londoni tőzsdén, mint ahogy pozícióban marad a teljes felső veztés is. A Schneider Electric vállalta, hogy két évig egyáltalán nem növeli befolyását a cégben, és az azt követő másfél éves periódusban is csak szigorú feltételekkel emelheti tulajdonhányadát 75 százalék fölé.

Olcsó olajnak híg a leve

Az Aveva egy ipari tervezésre alakult egyetemi csoportból alakult vállalkozás, amely közel félszáz év van jelen a területen. Az elmúlt időszakban elsősorban az olaj- és energetikai cégeknél, erőműveknél, illetve a hajózásban voltak erős pozícióban. Ezeknek az ügyfeleknek kínáltak termékeket a CAD/CAM rendszerektől kezdve az információmenedzsment megoldásokon át a létesítményüzemeltetést támogató technikákig.

Az olajárak csökkenésével azonban a növekedési lehetőségek is beszűkültek, így valószínűleg jól jön a házasság a briteknek. A Schneider Electronics átvenni tervezett diviziója nem csak új iparágakban segítheti a bővülést, de a cégcsoport erős jelenlétére és kiterjedt kapcsolatrendszerére is támaszkodhatnak, például az eddig nehezen bevehetőnek mutatkozó USA-ban.

Cloud & big data

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.