A Schneider Electric úgy szerez kontrollt az Aveva Groupban, hogy előbb magából ad át egy keveset. A nem konvencionális felvásárlással az ipari szoftverek piacán kétszerezik meg jelenlétüket.

Egy meglehetősen összetett tranzakciós sorozattal a francia Schneider Electric többségi tulajdonába kerülhet a brit Aveva Group. Az ügylet végrehajtását követően az ipari szoftverek piacán egy domináns globális szereplő születhet, amely egy ideig bizonyosan nagy önállósággal tevékenykedhet a Schneider Electric vállalati struktúrájában.

Egy cég oda, egy fél vissza

A felvázolt menetrend szerint első körben az Avevához kerül az adósságoktól és pénzeszközöktől megtisztított Schneider Software divízió, amely jórészt a 2013-ban 3,4 milliárd dollárért megvásárolt Invensys megoldásaiból áll. Ezt követően az így felduzzasztott brit vállalat új részvényeket bocsát ki, melyekért a Schneider Electric 550 millió angol fontot fizet a korábbi tulajdonosoknak. A nap végén így a franciákhoz kerül az Aveva 53,5 százalékos tulajdonrésze egy olyan vállalatban, amely éves szinten több mint 500 millió fontos forgalomra képes, az adózás előtti eredménye pedig a bevételek negyedére becsülhető.

A trükkös átvétel azonban még nem feltétlenül vehető készpénznek, hiszen az angol jogszabályok egy ilyen jellegű üzletnél elvben kötelezően előírják a felvásárlónak, hogy az a részvények száz százalékára kiterjedő ajánlatot tegyen. A felek azonban jelezték, hogy felmentésért folyamodnak a hatóságokhoz és az Aveva részvényesekhez.

Az új vállalat mindenesetre egy ideig még mindenképpen viszonylagos szabadságban üzemelhet. Az Aveva papírjai maradnak a londoni tőzsdén, mint ahogy pozícióban marad a teljes felső veztés is. A Schneider Electric vállalta, hogy két évig egyáltalán nem növeli befolyását a cégben, és az azt követő másfél éves periódusban is csak szigorú feltételekkel emelheti tulajdonhányadát 75 százalék fölé.

Olcsó olajnak híg a leve

Az Aveva egy ipari tervezésre alakult egyetemi csoportból alakult vállalkozás, amely közel félszáz év van jelen a területen. Az elmúlt időszakban elsősorban az olaj- és energetikai cégeknél, erőműveknél, illetve a hajózásban voltak erős pozícióban. Ezeknek az ügyfeleknek kínáltak termékeket a CAD/CAM rendszerektől kezdve az információmenedzsment megoldásokon át a létesítményüzemeltetést támogató technikákig.

Az olajárak csökkenésével azonban a növekedési lehetőségek is beszűkültek, így valószínűleg jól jön a házasság a briteknek. A Schneider Electronics átvenni tervezett diviziója nem csak új iparágakban segítheti a bővülést, de a cégcsoport erős jelenlétére és kiterjedt kapcsolatrendszerére is támaszkodhatnak, például az eddig nehezen bevehetőnek mutatkozó USA-ban.

Cloud & big data

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.