Bár Magyarország az egyes böngészők használatának arányait tekintve rég óta eltérő képet mutat, mint amit világszinten tapasztalnak, az utóbbi hónapokban nemcsak a számok, de még a trend sem volt ugyanaz.

A Net Applications webszerverek statisztikái alapján készít világszintű piacelemzést a webes böngészők használatáról. Az elmúlt időszak adatiból érdekes trendfordulót lehet megfigyelni. A már jó ideje folyamatosan teret vesztő Internet Explorer gyengülése májusban megállt, sőt az USA-ban három hónapja, míg világszinten két hónapja folyamatosan emelkedik a Microsoft böngészőjének piaci jelenléte. Ezt elsősorban legfőbb riválisa a Mozilla Firefox kárára sikerült elérni.


Májusban feltámadt az Explorer (Forrás: Net Applications)

Sok kicsi... | Százalékokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a valamilyen Explorer verzióval böngészők aránya a májusi 59,75 júliusra 60,74-re nőtt, miközben a Firefox az áprilisi 24,59-es csúcsáról 22,91 százalékra zsugorodott. Az eltérések ugyan nem óriásiak, de két szempontból mégis jelentősnek tekinthetők. Egyrészt a már említett trendforduló miatt, azaz komoly fegyvertény, hogy az Explorer esetében most nem havi 0,5-1 százalékos térvesztésről, hanem ellenkező előjelű erősödésről lehet beszámolni. Másrészt pedig a böngészők világszintű piaca meglehetősen érett, így egy-egy hónapban hatalmas kilengésekre nem lehet számítani. Néhány tizedszázalékos erősödés, avagy gyengülés már valódi elmozdulást mutat.

Érdekes azonban, hogy a fenti folyamatokat a hazai statisztikákban egyáltalán nem lehet tetten érni. A magyar felhasználói szokások eddig sem tükrözték a világszintű arányokat, hiszen a Firefox itthon sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy az Adverticum hirdetési megjelenésekre épülő statisztikája szerint körülbelül az év elején elérkezett az a pillanat, amikor a Mozilla böngészője átvette az első helyet az Explorertől.


Így alakult 2010. itthon az AdStat adatai alapján

This is Hungary | A friss adatok tanúsága szerint ez a folyamat nem változott most májusban sem, sőt az IE erős lejtmenete talán még kicsit gyorsult is. Az AdStat adatai szerint jelenleg a hazai felhasználók 56,8 százaléka választja a Firefoxot, és mindössze 30,2 százalékuk az Internet Explorert. Harmadikként pedig mindenképpen érdemes megemlíteni a Google Chrome-ot, amely közelít a 10 százalékos jelenléthez.

A StatCounter Magyarországra vonatkozó adatai az elmúlt években eltérő értékeket, de hasonló trendet mutattak, mostanra azonban a számadatok szintjén is nagyjából megegyeznek az Adverticum statisztikáival. A különbség annyi, hogy a Microsoft böngészőjének arányát itt csak 24,6 százalékra taksálják, míg a Chrome átlépte a 12 százalékot is.


A böngészőháború állása Magyarországon a StatCounter szerint

Nagy kérdés, hogy az új, jelentős fejlesztéseket tartalmazó Explorer 9 szeptemberben elérhető béta verziója képes lesz-e arra, hogy itthon is megállítsa az IE hosszú idő óta tartó negatív trendjét.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.