Amellett, hogy az Intel igyekszik benyomulni a táblagépek piacára, egy új koncepcióval szeretnék vonzóvá tenni a notebookokat azoknak, akiket elcsábítanak a tabletek egyes tulajdonságai. Az ultrabook előnyei egyértelműek, az első gyártó máris ráugrott.
A jelenleg is zajló Computex 2011 kiállításon egy új mobileszköz-kategória nevét tanulhatjuk meg: a tabletek és a hagyományos notebookok közé pozicionált eszközök a hangzatos ultrabook névre hallgatnak. A táblagépes tulajdonságokkal felruházott, ultra vékony, mégis erős eszközök első képviselőjét az Asus villantja még idén.

Kicsi a book, de erős Az ultrabook sorozat lényege, hogy brutális energiatakarékosság és MacBook Air-t megszégyenítően vékony méret mellett is izmos teljesítményre legyen képes az eszköz. A koncepció szerint egy átlagos ultrabook összecsukva sem vastagabb, mint 20 milliméter, miközben a legújabb generációs Core processzor dolgozik benne. A sorozatgyártást különböző gyártók 2011 negyedik negyedévére kezdhetik el, így az ünnepi váráslási hajrában már részt vehetnek az új kategória képviselői.


Mire az ultrabookok a boltokba kerülnek, az Intel 22 nanométeres Ivy Bridge processzorai hajtják majd őket, és 1000 dollár alatti ár szerepel majd a cédulákon. A kompakt kivitel és az átlagos, mai laptopokhoz képest akár 50 százalékkal kisebb energiafogyasztás mellett azonban olyan apró finomságokkal is készül az Intel, amely a tabletek egyes tulajdonságaival ruházzák fel az ultrabookokat.

Alszom és közben dolgozom Ha megkérdeznek egy tablet-tulajdonost, mi a legvonzóbb tulajdonság, amiért a táblagépet választották, a méret és a hordozhatóság mellett valószínűleg a legtöbben azt említenék, milyen gyorsan "ébred fel" az eszköz alvó állapotból. Azt is sokan szeretik, hogy még inaktív állapotban is dolgoznak az eszköz egyes funkciói, frissülnek az emailek és egyéb internetről érkező adatok, a tablet álmában is figyel. Az Intel ezeket a vonzó tulajdonságokat hozza vissza a laptopok, pontosabban az ultrabookok világába.


A SmartConnect technológia révén az eszközök inaktív állapotban is képesek lesznek különféle funkciók ellátására: figyelik az email-fiókot, a közösségi oldalak frissüléseit, vagy az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon érkező jelzéseket. Eközben viszont az ultrabook áramfogyasztása szinte nullára esik vissza, mivel az operációs rendszer minden egyéb funkciója kikapcsol és a hardver jó része is álomba merül.

A hibernációból szintén jóval gyorsabban térhet észhez az ultrabook a Rapid Start technológia révén. Egy mai notebook vagy PC gyakran majdnem annyi idő alatt válik működőképessé hibernáció után, mintha "nulláról" kapcsolnánk be, az Intel fejlesztése azonban átlagosan 5-6 másodpercre rövidíti ezt az időt.


Nem fogy ki a szusz A Computexen az első ultrabookot az Asus standján lehet megnézni és megtapogatni. Ugyan az eszköz még csak prototípus, és a boltokba csak szeptemberben kerül, az UX21 már jelenlegi formájában is teljesen működőképes, és kifejezetten lenyűgöző.

A mindössze 1 kilogrammos szépség borítása szálcsiszolt alumínium, és a konstrukció a legvastagabb pontján is csupán 17 milliméteres. A jelenlegi tesztpéldányban második generációs Core i7 processzor dolgozik, a háttértár SATAIII szabványú SSD, a külvilággal pedig többek között USB3.0 csatlakozó tartja a kapcsolatot. Az UX21 már jelenlegi kiépítésében is csupán 2 másodperc alatt válik újra működőképessé hibernáció után, ráadásul akár egy hétig képes alvó módban üzemelni az akku lemerülése nélkül.

Tablet-csatatér lesz a Computexből
Az Intel is fejest ugrik a felhőbizniszbe
Támad az ARM, fegyverkezik az Intel

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.