Az IBM negyedéves eredményei hosszú ideje először maradtak el a piaci várakozásoktól, elsősorban a hardverrészleg teljesítményének köszönhetően. A PC-üzletág után a vállalat olcsó, általános célú x86-os szerverei is könnyen a Lenovónál köthetnek ki.
Hirdetés
 

Pénteken az IBM részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt 8 százalékot csökkent, miután a világ legnagyobb informatikai szolgáltatója első negyedéves jelentésében a piaci várakozásokat alulmúló teljesítményről számolt be. A vállalat a március végéig tartó pénzügyi időszakban 23,4 milliárd dolláros bevételt termelt, ami éves összehasonlításban 5 százalékos csökkenésnek felel meg; a 3 milliárdos nyereség ennél kisebb mértékben, 1 százalékkal zsugorodott tavaly óta.

Apró fennakadás?  A visszaesést az IBM elnök-vezérigazgatója, Virginia Rometty azzal magyarázta, hogy a vállalatnak a bíztató évkezdés és az erős kereslet ellenére sem sikerült lezárnia egy sor tranzakciót a szoftverek és nagygépek (mainframe) szállításában, amelyek így a második negyedévre tolódtak. A társaság pénzügyi vezetője szerint nagyjából 400 millió dollár van az ablakban, ami reményeik szerint mindenképpen bejön, így hozzáadódik majd a következő három hónap eredményeihez.

A legjobb teljesítményt az IBM szoftveres üzletága nyújtotta, amely nagyjából változatlan forgalom mellettműködött, míg a visszafogott negyedévet hardveres üzletág sínylette meg leginkább: a Systems & Technology Group 17 százalékkal alacsonyabb bevételt jegyzett az egy évvel korábbinál. A cég különféle kezdeményezései ezzel együtt most is ígéretesen fejlődtek: a Smarter Planet például 25, az üzleti analitika 7, a cloud szolgáltatások pedig 70 százalékkal többet hoztak a konyhára.

Szabadulnak a balaszttól  A becsapódást némileg tompítja az IBM bejelentése, amely szerint a következő negyedévben egymilliárd dollárt szán működésének elbocsátásokkal is járó átalakítására, sőt a karcsúsítás jegyében egész üzletágaktól szabadulhat meg: a Bloomberg forrásai szerint a vállalat már tárgyalásokat folytat a Lenovóval az x86-os szerverek eladásáról. Az üzlet értékét az elemzők 2,5 és 4,5 milliárd dollár közé teszik attól függően, hogy pontosan mit is vásárolna meg a Lenovo.

Ezzel kapcsolatban a kommentárok megállapítják, hogy az olcsó, általános célú (commodity) x86-os szerverek valóban egyre inkább ballasztot jelentenek az IBM-nek, amelyeket a harmadik legnagyobb piaci szereplőként egyelőre nyereségesen visz, de folyamatosan csökkenő megtérülést ígérnek a rájuk fordított befektetések. Az x86-os blade rendszerekkel és specializált megoldásokkal azonban más a helyzet, így a várakozások szerint a társaság első körben semmiképpen sem szabadul meg teljes x86-os portfóliójától.

Felerősödő kábelpiaci konszolidáció Európában
HP Moonshot: új szervercsalád a cloud igényeire szabva

Mint ismeretes, a kínai gyártó az előző évtized közepén már megszerezte az IBM PC-üzletét, és eddig sikerrel sáfárkodik az örökséggel. Így a két tranzakció közötti párhuzamot nem csak az jelentheti, hogy az IBM még idejében kiszáll egy olyan, leszálló ágban lévő szegmensből, amely hosszabb távon veszteségbe fordulhat – a vállalat a múltban sem volt szívbajos az üzletágak "elengedésében", legyen szó a PC-kről, a nyomtatásról vagy a lemezes tárolókról. A Lenovo szemében a konkrét termékek mellett most is az a kompetencia és kapcsolati tőke lehet vonzó, amely biztosítaná, hogy sikeres betörhessen az észak-amerikai vállalati piacokra, ahol az ázsiai vállalatoknak eddig nem sok babér termett.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.