Az idei év felkapott témája az adatrobbanás, a big data – mondja Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese. Szerinte a jelenségből nem a "big" a fontos, hanem a kinyerhető információk értéke. Nyomában új szakmák is születnek.

Minden jel szerint 2013. a big data éve lesz – emelte ki mai budapesti sajtótájékoztatóján a magyar származású szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem önmagában a jelenség, hanem a rá épülő üzleti modellek az igazán izgalmasak. Szerinte a „big” jelző jövőre el is fog tűnni a fogalomból, mert egyre kevésbé az adatmennyiség, sokkal inkább az értéke a fontos.

Sok még a kérdőjel Reger az adatrobbanás témáját összefüggésbe hozta a két éve még ugyancsak a felkapott témák között szerepelt felhőalapú számítástechnikával, megjegyezve, hogy a "sztárolt" trendek valójában nem túl hosszú életűek. A felhőre építve például sokan kezdtek komoly projektekbe, és ha egy ilyen projekt elindult, akkor már egyáltalán nincs idő arról beszélni, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen beruházásokba fogni. A felhő technológia két éve tartott ezeknél a dilemmáknál és a felhővel kapcsolatos fogalmak tisztázásánál.
 

Joseph Reger (balra) a Bitport 2010-es konferenciáján

A cloud computing akkori helyzetéhez hasonlóan a big data is rengeteg kérdést vet fel. Különösen sok a tisztázatlan jogi probléma az adatkezelés szabályozásában. Joseph Reger úgy véli, szükség lenne az adatok és az információk kezelésének az egységes európai szabályozására, amely egyebek mellett azt is meghatározná, hogy hol szabad az adatokat tárolni, és kinek lehet azokat kiadni. A jelenlegi jogrendszerben egyes szervezetek egyáltalán nem oszthatnak meg adatokat szervezeten kívül. A szakember szerint sokak fejében még az alapfogalmak tisztázása sem történt meg, és sokan tesznek egyenlőségjelet az adat és az információ között, holott az utóbbit nyerhetjük az előbbi felhasználásával.

Sok forrásból kevesebbet Az sem elhanyagolható szempont, hogy miből és hogyan nyerhetjük az adatokat, nagy halmazból nagy mennyiséget, vagy sok forrásból kevesebbet. Reger az utóbbit látja célravezetőnek, mondván korrelációk és közvetett elemzések révén ezek adnak inkább lehetőséget izgalmas információk felkutatására. Példaként a jövő egészségügyét említette, ahol közvetett vizsgálatok alapján is felállíthatnak majd az orvosok diagnózisokat. Leegyszerűsítve: a magas vérnyomásra nemcsak a közvetlen vérnyomás-mérés utalhat, hanem egyéb tünetekből, leletekből is megállapítható. A közvetett módszer előnye az, hogy az egészségügy több drága diagnosztikai berendezést megspórolhat. A közvetett módszer alkalmazásában segíthetnek a szuperszámítógépek is, amelyeknek a segítségével fizikai rendszereket lehet szimulálni, így szerezve meg a hiányzó adatokat.

Az adatrobbanással együtt járó új jelenségek az üzleti világ számára is megkönnyíthetik a döntéshozatalt. A megfelelő technológia birtokában egyre jobban egyeztethetővé válnak a különböző forrásokból származó adatok. Pár év múlva természetes lesz, hogy a cégek többféle adatforrásra támaszkodva készítenek új üzleti ajánlatot.
 

A big data körül még mindig sok a zavar
Big data: mindent tudni akarnak rólunk a vállalatok

Új szakmák születőben A big data Joseph Reger szerint új szakmákat teremt. Ilyen lehet például az információbróker, aki ügynökként vagy tanácsadóként innovatív és piacképes ötletekkel állhat elő a különféle adatforrások lehető legjobb hasznosítására. De lesznek majd adattudósok is, akik segítenek majd a cégeknek és intézményeknek eligazodni a bitek és bájtok sűrűjében. Ők azok, akik célzott kérdésfeltevéssel támogatják az új üzleti ötletek és a lehetőségek értékelését.

Arra kérdésre, hogy mi lehet Magyarország szerepe a big data teremtette piacon, Joseph Reger megjegyezte: nem az lenne a jó cél, hogy idehozzunk nagy adattároló infrastruktúrákat, mert azok hihetetlenül gyorsan amortizálódnak, az értékvesztésük elérheti az évi 30-40 százalékot is. Ellenben jó adottságaink vannak ahhoz, hogy például információbrókeret és adattudósokat képezzünk és rígy vegyünk részt a technológia teremtette piac kiaknázásában. Mindemellett azt tanácsolja, hogy semmilyen adatot se dobjunk ki, hiszen a tárkapacitás viszonylag olcsó, érdemes tehát az adatokat tovább halmozni.

Cloud & big data

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.