A StatCounter adatai szerint a múlt hónapban megtörtént az, amire ebben az évszázadban még nem volt példa: ötven százalék alá esett az Internet Explorer világszintű részesedése. A Chrome közben csendben folytatja útját a trón felé.

A sok millió oldalról több milliárd látogatást regisztráló StatCounter saját adatai alapján az idei év szeptembere mérföldkő lett a Microsoft böngészőjének. Számukra csak azért kellemetlen ez, mert negatív rekordról lehet beszámolni: az Internet Explorert ebben a hónapban már kevesebb, mint a felhasználók fele használta böngészésre. Ilyesmire tízéves visszatekintésben sem volt példa.

A grafikonok kattintásra nagyíthatók!

Szalmaláng Bár az IE lassú hanyatlása egy pillanatra tétova emelkedésbe kezdett a nyár elején, az élet hamar visszatért a már megszokott kerékvágásba, és alig kellett néhány hét, hogy meglegyen a történelmi eredmény(telenség).

A más forrásokból dolgozó Net Applications mérési adatai ugyan hagyományosan magasabbra taksálják az IE jelenlétét (jelenleg 59,65 százalékra), de a változás tendenciája gyakorlatilag teljesen egybevág a StatCounter számaival.

Krómozott gépezet A piac többi szereplője közül kiemelkedő teljesítményt csak a Google Chrome böngészője tudott felmutatni. Az egy éve még egy százalék körül mért szinthez képest most a StatCounternél már 12 százalék felett, míg a másik mérés szerint 8 százalék közelében jár.

A Mozilla Alapítvány nevéhez köthető Firefox ugyan nagyjából stabilan tartja körülbelül egy éve megszerzett 30 (a Net Applicationsnél 23) százalékos részesedését, de nincs jele annak, hogy erről a szintről felfelé tudna elmozdulni.

Egy kis hazai Kisebb földrajzi régiók és országok felhasználói merőben más preferenciát követnek, mint a világátlag. Magyarországon például a Firefox már egy jó ideje átvette az első helyett az Explorertől.

A Webaudit friss adatai alapján a Firefox játssza ugyanazt, mint amit nagyban az Explorer. Az utóbbi hónapokban folyamatosan kezd teret veszíteni. Érdekes módon nemcsak a Chrome (jelenleg 10,6%), de bizonyos periódusokban az IE (33,5%) is sikeresen csábít felhasználókat a most 52,3 százalékra mért Firefoxtól.

A SatCounter hazánkra szűrt adatai szintén a Tűzróka elsőségét mutatják (54,3%), de náluk az Explorer folyamatosan veszít népszerűségéből (24,1%), míg a Google böngészőjét már 14,7 százalékra mérik.

Megváltóra várva A Microsoftnál nagyon sokat várnak az Internet Explorer 9-től, amiben a béta kiadás általában pozitív kritikái alapján joggal bízhatnak. Maga a cég vezetője, Steve Ballmer is a Microsoft egyik legnagyobb dobásaként említette meg az új verziót.

Ha mégse váltaná be a vérmes reményeket az IE9, akkor viszont a Chrome-ot aligha állítja meg bárki vagy bármi abban, hogy megszerezze a böngészők királya címet.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.