A Twitter hivatalos blogján jelentette be, hogy a Kongresszusi Könyvtár kutatási és megőrzési célból minden egyes publikus üzenetet archiválni fog. A nyilatkozat szerint ezek a rövid bejegyzések az emberiség történetét képezik, egyben jól jellemzik is azt, így fontos figyelmet fordítani a megőrzésükre.

Az Egyesült Államokban megjelent minden könyvet, nyomtatott anyagot, térképet, sőt zeneművet archívumában tudó, a világ leghatalmasabb állományával rendelkező Kongresszusi Könyvtár a digitális információkra sem szentel kisebb figyelmet. Ezt mutatja az a bejelentés is, miszerint a könyvtár részévé válik minden eddig és ezután megjelenő, publikus twitt, azaz csirip.

Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az intézmény belső keresőjében elérhetővé válnak a bejegyzések, amelyeket tudományos, kutatási célokra lehet használni, amellett, hogy egyúttal a könyvtár archívuma is elraktározza a 140 karakternél nem hosszabb üzeneteket

Csiriptörténelem
| Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az intézmény belső keresőjében elérhetővé válnak a bejegyzések, amelyeket tudományos, kutatási célokra lehet használni, és egyúttal a könyvtár archívuma is elraktározza a 140 karakternél nem hosszabb üzeneteket.

Tekintettel arra, hogy naponta már 55 millió csirip generálódik, nem meglepő, hogy a folyamat nem jelent azonnaliságot. A könyvtár állományába féléves késleltetéssel kerülnek át a twittek.

A mikroblogokra épülő Twitternél természetesen nagyon boldogok, hogy a sok éve gyűjtött bejegyzések részévé válnak ennek a történelmi archívumnak. Való igaz, nem egy eset fordult elő az elmúlt időszakban, amikor a Twitter több és pontosabb információt közölt egy-egy eseményről, mint a teljes média. Elég csak az iráni zavargásokra gondolni, vagy a nagyobb katasztrófák idején tapasztalható óriási hírfolyamra.

A magyar valóság | Ha nem is világrengető eseményként, de ide vehetjük a hétvégi parlamenti választást is. Amíg a Választási Bizottság tagjai önmagukat ismételve motyogtak és hümmögtek, a Twitteren folyamatosan követhető volt a legfrissebb feldolgozottság szerinti állás. Vajon az Országos Szécsényi Könyvtár állományába mikor kerül be mindez?

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.