A Twitter hivatalos blogján jelentette be, hogy a Kongresszusi Könyvtár kutatási és megőrzési célból minden egyes publikus üzenetet archiválni fog. A nyilatkozat szerint ezek a rövid bejegyzések az emberiség történetét képezik, egyben jól jellemzik is azt, így fontos figyelmet fordítani a megőrzésükre.

Az Egyesült Államokban megjelent minden könyvet, nyomtatott anyagot, térképet, sőt zeneművet archívumában tudó, a világ leghatalmasabb állományával rendelkező Kongresszusi Könyvtár a digitális információkra sem szentel kisebb figyelmet. Ezt mutatja az a bejelentés is, miszerint a könyvtár részévé válik minden eddig és ezután megjelenő, publikus twitt, azaz csirip.

Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az intézmény belső keresőjében elérhetővé válnak a bejegyzések, amelyeket tudományos, kutatási célokra lehet használni, amellett, hogy egyúttal a könyvtár archívuma is elraktározza a 140 karakternél nem hosszabb üzeneteket

Csiriptörténelem
| Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az intézmény belső keresőjében elérhetővé válnak a bejegyzések, amelyeket tudományos, kutatási célokra lehet használni, és egyúttal a könyvtár archívuma is elraktározza a 140 karakternél nem hosszabb üzeneteket.

Tekintettel arra, hogy naponta már 55 millió csirip generálódik, nem meglepő, hogy a folyamat nem jelent azonnaliságot. A könyvtár állományába féléves késleltetéssel kerülnek át a twittek.

A mikroblogokra épülő Twitternél természetesen nagyon boldogok, hogy a sok éve gyűjtött bejegyzések részévé válnak ennek a történelmi archívumnak. Való igaz, nem egy eset fordult elő az elmúlt időszakban, amikor a Twitter több és pontosabb információt közölt egy-egy eseményről, mint a teljes média. Elég csak az iráni zavargásokra gondolni, vagy a nagyobb katasztrófák idején tapasztalható óriási hírfolyamra.

A magyar valóság | Ha nem is világrengető eseményként, de ide vehetjük a hétvégi parlamenti választást is. Amíg a Választási Bizottság tagjai önmagukat ismételve motyogtak és hümmögtek, a Twitteren folyamatosan követhető volt a legfrissebb feldolgozottság szerinti állás. Vajon az Országos Szécsényi Könyvtár állományába mikor kerül be mindez?

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.