A Microsoft bejelentése szerint egyetlen nap alatt több mint egymillió példányt töltöttek le a felhasználók a Windows 8 nyilvános béta változatából.
Mindössze egy nappal azután, hogy a Microsoft nyilvánosan letölthetővé tette következő operációs rendszerének béta verzióját, a Windows 8 Twitter-csatornáján megjelent az egymillió letöltést ünneplő üzenet. Ez a tempó már jóval gyorsabb, mint a tavaly szeptemberben kiadott fejlesztői előzetes változat esetében. Az általunk is tesztelt, kifejezetten "jelzés értékű" funkionalitással rendelkező verziót szeptembertől decemberig összesen 3 millióan töltötték le, ám a mostani béta már ezen a hétvégén átlépheti a hárommilliós számot.

A kíváncsiság ereje Az érdeklődés igazi nagyságáról persze akkor lehetne képet alkotni, ha a Microsoft a Windows 7 egykori bétájával kapcsolatban is kiadott volna hasonló statisztikákat. A 2009 januárjában megjelentetett betekintőről csak az szolgálhat irányadóul, hogy annak idején 2,5 milliós felső letöltési határt szabott a redmondi vállalat, melyet néhány héttel később oldott fel, így csupán sejteni lehet, hogy az előző operációs rendszer tesztverziójából nem töltöttek le ennyit.Steven Sinofsky szerint mindenesetre a mostani folyamat hasonló lesz a Windows 7 bevezetéséhez: a friss bétát már a szinte teljes funkcionalitású Release Candidate követi a kiadás előtt szinte hetekkel, majd a Release to Manufacturing változat következik, amelyet már a számítógépgyártóknak és OEM-partnereknek szállítanak. Ennek időpontjáról azonban továbbra sincs információ, többen október-november környékére teszik a legvalószínűbb megjelenési dátumot.

A portálokon, vagy épp Facebookon megjelenő első reakciók vegyesek a Windows 8 fogadtatásáról. Hazai tesztelőktől leginkább hiányosságok említését láttuk, a panaszkodók legtöbbje a régebbi hardverek inkompatibilitását, az eszközmeghajtók hiányát említette. Többen attól tartanak, hogy a végleges változat megjelenésekor is kénytelenek lesznek bizonyos alkatrészeket, például grafikus vezérlőket kicserélni a támogatottság hiánya miatt.

A szerver nem tablet A kliensgépekre, tehát PC-kre és tabletekre szánt rendszer mellett a Windows 8 Server bétája is elstartolt. Az első tesztelői visszajelzések pozitívak: a cio.com szakértője szerint ugyan a Metro felhasználói felület nem épp szerverekre szabott élmény, ám kiiktatható. A telepítéskor eleve ki kell választani, hogy egy alapszintű (core), vagy teljes installációt szeretnénk, ráadásul a teljes telepítés után később is választhatjuk azt az opciót, hogy a grafikus felületet leradírozzuk, így csökkentve a támadási felületet, a komplexitást és az erőforrásigényt.

A Server Manager alkalmazás viszont egyre fejlettebb, a rendszert kipróbálók véleménye szerint egyre több funkció érhető el belőle központilag a szerver irányításához. A szervereket csoportokba rendezve, kötegelve is kezelhetjük, amely a kiszolgálók szerepe szerint kategorizált, gyorsabb és hatékonyabb felügyeletet biztosít. Bővült a Hyper-V virtualizációs lehetőségeinek tárháza, sokrétűbb például a virtuális magánhálózatok biztonságának kezelése, valamint a szerverek közötti kommunikáció titkosítása. Megjelent az NTFS fájlrendszer felújított változata, a Resilient File System (ReFS) is, amely az adatok írásában hozhat nagyobb biztonságot és rugalmasságot.

Windows 8: teszteltük a skizofrén szépséget
A Windows Live meghal a Windows 8 születésekor?
Alaposan bekeményít az új SkyDrive

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.