Informatikai kutatólabort hozott létre az IBM a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán. Az informatikai óriáscég emellett felmérést készít Veszprém működéséről és javaslatot tesz hatékonyságnövelő megoldások alkalmazására.
Informatikai kutatóközpontot hozott létre az IBM a veszprémi Pannon Egyetemen - jelentették be csütörtökön. Az egyetem biztosítja a központ működéséhez szükséges irodákat, oktatási termeket, laborokat, illetve a Műszaki Informatikai Kar oktatóin és kutatóin közreműködésével a nemzetközi színvonalú szakmai működést. A szoftvertechnikai központot az IBM rendezi be eszközeivel, amelyekhez használati lehetőséget biztosít.

A központ az IBM Academic Initiative programjának részeként valósul meg: ennek lényege, hogy az IBM teljes szoftverportfóliójához, hardverinfrastruktúrához, több száz online tananyaghoz, oktatási és segédanyaghoz biztosít hozzáférést, a hallgatók pedig ösztöndíj programokra, szakmai gyakorlati helyekre pályázhatnak. A hozzájárulás értéke az IBM-től kapott tájékoztatás szerint több tízmillió dollár értékben fejezhető ki.

Alkalmazott matematika A csütörtökön megnyitott központban alkalmazott matematikával, azon belül matematikai optimalizációval foglalkoznak majd, például raktárkészlet-menedzsment területen. Már eddig is komoly kutatások folytak a karon, és sok tapasztalatuk van például IBM iLog szoftverrel, ami a fent említett terület egyik üzleti szoftvere. A központ vezetője Bertók Botond, a műszaki informatikai kar docense éppen egy nappal korábban, szerdán kapta meg a Vezető Informatikusok Szövetsége által kiosztott "Az év informatikai oktatója" díjat.

Bertók Botond, a kutatóközpont vezetője Takács Tibortól, a VISZ alelnökétől
vette át az "Év informatikai oktatója" díjat

Az IBM régóta együttműködik a világ kutatóegyetemeivel. Egy massachusetts-i egyetem kutatócsoportja például egy az IBM által fenntartott World Community Grid segítségével jut hozzá ahhoz a rendkívül nagy számítógépes feldolgozási kapacitáshoz, mely úttörő energetikai kutatásaihoz szükséges. Európában Zürichben és Bécsben is működnek ilyen központok; itthon az IBM az ELTÉ-n támogat hasonló módon kutatásokat, de túlnyomórészt elméleti matematikai területen.

Élhetőbb Veszprém Az IBM csütörtökön jelentette be azt is, hogy hogy ellenszolgáltatás nélkül felmérést készít Veszprém jelenlegi működéséről, és javaslatot tesz lehetséges intelligens, a hatékonyságot növelő megoldások alkalmazására. Az IBM néhány éve indította el Smarter Cities, vagyis „Élhetőbb Városok” elnevezésű programját, amely keretében városok számára kínál feladataik stratégiai szintű tervezését és megvalósítását támogató szolgáltatásokat, az adott város működésének javítása érdekében az IBM kutatási eredményeit felhasználva.

Az informatikai vállalat a felmérés során az adott várost számos indikátor alapján értékeli. A munka mintegy 2 hónapot vesz igénybe, és olyan javaslatok megfogalmazásával zárul, amelyek elősegíthetik a városfejlesztési stratégiája megvalósulását intelligens megoldások alkalmazásával. Hazánkban Veszprém az elsők között vesz részt az IBM Smarter Cities kezdeményezésében, így a stratégiai tervezésért a cég nem kér ellenszolgáltatást. A Az IBM-től megtudtuk: a szolgáltatás értéke egyébként több millió dollárra tehető.

Az IBM szerint lehet élhetőbb egy város
High-tech központ nyílt Újpesten


A program keretében világszerte számos projekt valósult meg. Stockholmban például olyan intelligens útdíj rendszert vezettek be a városközpontban, amely 20 százalékos forgalomcsökkenést, 14 százalékos károsanyag-kibocsátás csökkenést és 40 ezer új közösségi közlekedés felhasználót eredményezett.

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.