A teljes informatikai szektornál körülbelül háromszor gyorsabban nőnek a bevételek a szoftverszolgáltatások területén - derül ki a Gartner elemzéséből.
Általában sem lehet sok panasz az infokommunikációs szektor mostani teljesítményére, de az idei 7 százalék körüli összpiaci növekedéshez képest háromszor nagyobb bővülést realizálnak 2011-ben azok a szállítók, amelyek szoftverszolgáltatásban (SaaS) érdekeltek.

Háromszoros hurrá A Gartner piackutató várakozásai szerint a tavalyi 10 milliárd dolláros forgalmat idén körülbelül 2,1 milliárddal sikerül megfejelni, ez 20,7 százalékos növekedésnek felel meg. Mindez 2015-re elérheti 21,3 milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy öt év alatt több mint a duplájára fog hízni ez a terület.

A szoftverszolgáltatás (SaaS) szektor bevételei (milliárd USD)Előfizetéses vagy használatarányos díjazásra épülő szoftverszolgáltatás ugyan sok éve létezik, de a most tapasztalható felfutást elsősorban a cloud computing széles körű elterjedésének köszönhető. A felhőszolgáltatások lényegesen nagyobb területet ölelnek fel, mint csupán a SaaS-megoldások, és a szoftverszolgáltatásnak sem kell feltétlenül felhőn alapulni, de a két fogalom között erős korreláció mutatható ki. A kutatócég becslése szerint a bevételek alapján nézve körülbelül a szoftverszolgáltatások 75 százaléka tekinthető cloud megoldásnak. Ez az arány 2015-re már a 90 százalékot is elérheti, köszönhetően a két terület konvergenicájának, egymásba simulásának.

Ügyfélbarát konstrukció A szektoron belül jelenleg a ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) rendszerekből származik a legtöbb bevétel. Idén 3,8 milliárd dollár folyhat be ilyen megoldásokból, ami érdekes módon nem csupán a teljes SaaS-torta közel harmadának felel meg, hanem a CRM-piac összbevételeiből is körülbelül ilyen arányban veszik ki a részüket a szoftverszolgáltatásként nyújtott ügyfélkapcsolt-kezelő megoldások.

A tartalom, kommunikáció és együttműködés hármasságát jelentő CCC-szektor szintén sokat vállal: 2011-ben 3,3 milliárdot költhetnek a cégek ilyen témában. A vállalatirányítási rendszerek (ERP) 1,7 milliárddal járulnak hozzá a szoftverszolgáltatások összbevételéhez, viszont ennél lényegesen kisebb a SaaS szerepe magában az ERP-piacon, hiszen az ottani összbevétel alig 7 százalékát jelenti.

A cunami sem állította meg az IT ipart
Szoftverszolgáltatásokkal erősítene a Magyar Telekom

Szakértők azonban arra számítanak, hogy az említett területeken egyre nagyobb szerepet kap majd a szoftverszolgáltatás, hiszen a kezdeti biztonsági aggályok kezdenek eloszlani, miközben a szállítók egyre kiforrottabb konstrukciókat tudnak kínálni, amelyek egyre jobban idomulnak a cégek eltérő igényeihez.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.