A héten a képviselők nagy többsége rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely szerint kizárólag az állam tarthatja nyilván a kiemelt jelentőséggel bíró közérdekű és személyes adatokat, ennek akadályozása pedig akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz.

Hétfőn a képviselők 313 igen és 52 nem szavazattal fogadták el a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit.

Védik a nemzeti vagyont Az elfogadott javaslat szerint a nemzeti adatvagyon fogalma azon adatfajtákra terjed ki, amelyek hozzáférhetőségének védelméhez kiemelt közérdek fűződik, vagy azt az "adatalanyok" alapjogainak védelme indokolja.

Az új törvény a jogalkotó szerint biztosítja, hogy a jövőben az állampolgárok és a vállalkozások adatait csak az állam, vagy az állam száz százalékos tulajdonában álló társaság kezelheti csak. A Fidesz témában kiadott sajtóközleménye úgy fogalmaz, hogy ezzel megszűnik az a tűrhetetlen állapot, hogy privát cégek állami nyilvántartásokat kezelnek, mint például az megtörtént az egészségügyi, a bűnügyi, és a lakcímadatok nyilvántartása esetében.

Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációs államtitkára elmondta: "pontot tettünk a biznisz-adatkezelés végére, és külön örülök annak, hogy a kormánytöbbség kétharmados többségénél jóval nagyobb támogatottságot élvezett ez a törvény. Ez azt mutatja, egy igazi, pártokon túlnyúló nemzeti ügyet sikerült megoldanunk, törvényileg garantáljuk az adatkezelés biztonságát, nem mellesleg milliárdokat spóroltunk meg az adófizetőknek".

Eladni ettől még lehet A legnagyobb kormányzó párt közleménye arra nem tér ki, hogy az eddigi felhatalmazás továbbra is érvényben marad, miszerint a nyilvántartásból harmadik fél megvásárolhatja azoknak az állampolgároknak az adatait, akik ezt előzőleg nem tiltották le.

A most elfogadott törvényről egyébként láthatóan nem egyeztettek a javaslat benyújtói az adatvédelmi biztossal, aki nyílt levélben fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez, Fellegi Tamáshoz. Jóri András levelében hangsúlyozza, hogy a törvényjavaslat céljával, az adatok fokozott védelmével egyetért, ám a megfogalmazással kapcsolatosan számos kritikával illeti azt.

Kérdések és aggályok Az adatvédelmi biztos szerint nem egyértelmű, illetve ellentmondásos a szövegben az, hogy pontosan mit is kell érteni a nemzeti adatvagyon fogalma alatt. Jóri levelében azt is kifogásolja, hogy a minősített adatnak nem minősülő adatok feldolgozásához használt informatikai rendszerre vonatkozó rendelkezés nincs összhangban a hatályban lévő joganyaggal, így ennek rendezése további jogszabály-módosítást kíván.

A kormány átvizsgálja az elmúlt két év informatikai szerződéseit
Jövőre jelenteni kell a távközlési cégeket ért IT-támadásokat
Az EU-ban jogunk lesz eltűnni a netről

A biztos továbbá kiegészítené a törvény azon részét, mely szerint az elektronikus adatfeldolgozást végző a tevékenysége során bekövetkezett biztonsági eseményekről köteles lesz tájékoztatni az adatkezelőt. Véleménye szerint a törvénynek "a biztonsági események kivizsgálását, és a vizsgálat megállapításainak nyilvánosságra hozatalát is elő kellene írnia, hiszen a nemzeti adatvagyon sorsa, állapota, kezelése olyan közügy, amelyről indokolt a közvéleményt tájékoztatni".

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.