Kevés tény és sok találgatás övezi a következő Windows verziót. Vajon követi majd a viszonylag sikertelen Vista után nagyot villantó Windows 7 sikerét, vagy ismét bekavar az egyszer-fenn-egyszer-lenn effektus? Milyenek lesznek a Win8-as tabletek? Összegyűjtöttük a híreszteléseket.
Az idei évet nyitó Consumer Electronic Show egyik nagy bejelentése volt a Windows 8 platformfüggetlenedése. Igaz, ezzel egyben azt is elismerte a Microsoft, hogy az idei tabletpiaci versenyben csak negyedgőzzel tud majd részt venni a táblagépeket kevéssé támogató Windows 7-tel, ám az új operációs rendszer elszakadása az x86 platformtól mindenképpen fontos hír az informatika egészére nézve.

Ma a PC-k 20 százalékán fut Windows 7, a Vista 12 százalék környékére esett vissza, az XP viszont még mindig domináns a közel 57 százalékos részesedéssel: a Windows 8-nak egyrészt ezen a lassan változó piacon kellene nagyot villantania, de a jelenleg iOS, Android és Symbian dominanciájú mobilpiacon is nagy lehetőségeket aknázhat ki. Nézzük, mit tudunk a mikorról és a hogyanról!


Ami biztos... A Microsoft igyekszik titokban tartani a Windows 8-cal kapcsolatos terveket, mindig csak annyit hozva nyilvánosságra, amennyi valamilyen aktuális trenddel kapcsolatban fontos. Így volt ez a január elején megrendezett CES-en is, ahol Steve Ballmer bejelentette, hogy az x86 alapú rendszerek mellett az ARM architektúrára épülő eszközökön, tehát tableteken, netbookokon és akár okostelefonokon is futtatható lesz az új operációs rendszer.

A fontosabb funkciókról és kinézetről még nem esett szó, és fotózni sem lehetett a bejelentés utáni zárt sajtóbemutatón. Annyit lehetett látni, hogy egy NVIDIA Tegra 2 alapú netbookon futott a rendszer előzetes verziója, ám - ahogy az alábbi, titokban készült videón is látszik - a felhasználói interfész még mindig a Windows 7-é, ebből tehát nem lehet túl sok következtetést levonni arról, milyen érzés is lesz majd Windows 8-at használni. A bemutatón viszont látható, hogy az Office, az Internet Explorer 9 és a Media Player tökéletesen működik az ARM alapú gépen.


Az is szinte biztos, hogy a Windows 8 indulásához kötődik majd a Windows App Store (amelynek elnevezése természetesen valószínűleg nem ez lesz). A kalózkodás visszaszorítása és a dobozos szoftverek forgalmának jelentős visszaesése ellen lehet hatékony az Apple, Android vagy megannyi más helyről megismert szoftveráruház windowsos megvalósítása.

Ami esélyes... Tavaly nyáron kerültek nyilvánosságra olyan prezentációk, amelyekben a Microsoft különféle új technológiák fontosságát hangsúlyozza. Ezek nem feltétlenül épülnek be a Windows 8-ba, ám pár hangsúlyosabban említett funkció integrálása esélyes. Ilyen például a jóval szorosabb együttműködés a webkamerával: a kamera arcfelismerő funkciója segítségével akár automatikusan beléptethető a rendszerbe a gép elé ülő felhasználó, nem lenne szükség jelszavak megadására.

Az egyik dia pedig olyan multifunkciós reset megoldást szellőztet meg, amely képes lenne a gépet úgy újraindítani, hogy a futó alkalmazásokat hibernálja, tehát a gép újraindulása után mindent ugyanabban az állapotban kapnánk vissza, ahogy hagytuk. Ez például vírusirtáskor vagy valamilyen hardver pillanatnyi hibája esetén lehetne hasznos.

Ami lehetséges... Egy blogger bukkant azokra a Microsoft által benyújtott szabadalmakra, amelyek egy virtualizációs réteg segítségével másodpercek alatti rendszerindítást tennének lehetővé. A leírás alapján arról van szó, hogy az akár fél perc alatt betöltődő teljes Windows "előtt", akár a bekapcsolás utáni 1-2 mésodpercben a felhasználó rendelkezésére állna egy "vékony rendszer", amelyben már elérhető az internet vagy a gép háttértárain található fájlok, esetlegesen olyan kisalkalmazások, amelyek inkább a mobil appokhoz hasonlítanak. Erről a felületről aztán később át lehet váltani a teljes funkcionalitású rendszerre. Egy másik forrás meg is nevezi a funkciót, az állítólagosan "Mosh" munkanévvel ellátott virtuális rendszer a tabletekhez és telefonokhoz hasonlító, négyzetrácsok között elhelyezett ikonokkal ellátott megoldás lenne.


A 2010 nyarán kiszivárgott prezentáció egyik diája

Amit hiszünk vagy sem Egy Microsoftnál dolgozó fejlesztő blogjában bukkant fel tavaly az alábbi bekezdés: "A minimum, amit biztosra vehettek a következő [Windows] verzióval kapcsolatban, hogy a kinézete teljesen másmilyen lesz, mint amit eddig a Windowstól megszokhattatok. Az asztali témák már valóban azt nyújtják, amire a felhasználóknak szüksége van, és teljesen megváltoztatják majd azt, ahogy a PC-ket használjuk."

A Microsoft órákon belül eltávolította a bejegyzést és kicsit később a blogot is, ám több forrás tudni véli, hogy egy teljesen 3 dimenziós kezelőfelület válthatja fel a jelenlegit, amely bármilyen újszerű és innovatív is, még mindig a tálcára, a Start menüre és az asztalra helyezett ikonokra épít. Érdekes elgondolás, de ha még van is igazságalapja, akkor mindenképpen több lehetőség lesz a megjelenítésre, hiszen az ARM alapú, PC-knél jóval kisebb teljesítményű eszközök egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehézkesen tudnák kiszolgálni az erőforrásigényes 3D-t.

CES: a Microsoft megint lemarad valamiről
8 újdonság a Windows 8-ról
Olvasgasson ön is titkos Windows 8 prezentációt!

Mégis mikor? A Microsoft jelenleg a Windows 7 első javítócsomagján dolgozik, amely egyelőre az eddig megjelent frissítések gyűjteménye lesz, csupán pár olyan kiegészítő található benne, amely eddig nem volt elérhető, például a HDMI audióval kapcsolatos fejlesztések. A Windows 8 egyelőre az úgynevezett Milestone 2 fázisban jár, amikor még csak a "motor" változik, a kinézet nem: ezt a változatot láthatták a CES-en résztvevők is.

Több szakmai magazin szerint március és május között készül el a Milestone 3, melyen még mindig a Windows 7 kezelőfelület kap helyet, és ezt továbbra sem láthatja más a Microsoft belső tesztelőin kívül. A Beta 1 változat lehetne az első, amely (zárt vagy nyitott formában) felhasználók számára is elérhető lesz, ez azonban nyár vége, vagy ősz eleje előtt nem igazán várható. A Release Candidate megjelenését, amelyben már csak minimális számú kijavítandó hiba marad, 2012 nyarára datálják a legtöbben, az RTM, tehát gyártásra kész verzió pedig 2012 decemberében esélyes. A webes magazinok legtöbbje az orosz Wzor.net állítólagos belső információira hivatkozva állítja, hogy a hivatalosan megvásárolható Windows 8 megjelenésére pontosan 2013 január 7-ig kell várnunk.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.