Nem túl jó, de az elemzői várakozásoknak nagyjából megfelelő számokat közölt ma hajnalban a Magyar Telekom. A vezetékes piac csökkenése, a távközlési különadó és a montenegrói vizsgálattal kapcsolatos költségek nehezítik az időszakot.
A Magyar Telekom Nyrt. az idei második negyedév során 143,5 milliárd forintos árbevételről és 4,36 milliárd nettó profitról számolt be. Ezek a számok a tavalyi hasonló időszakkal összehasonlítva 4,6 illetve 72,6 százalékkal rosszabbak lettek. A negatív körülményeket is figyelembe véve mégsem tekinthető tragikusnak a teljesítmény. Ezt látszanak igazolni a Portfolio.hu által összegyűjtött szakértői várakozások is: az összbevétel csak kis mértékben (0,5%) maradt el, míg a nettó profit majdnem 10 százalékkal több lett annál, mint amit a megkérdezett elemzők jósoltak.

Össztűz A legnagyobb hazai távközlési szolgáltatónál, mint ahogy a többi versenytársnál is, a mostani időszakban számos, az üzleti eredményt rontó tényezővel kell megküzdeni. Ezek között említhető a lakosság visszafogott költekezése, a mobil végződtetési díjak tavaly decemberi hatósági csökkentése, illetve a válságra hivatkozva kirótt különadó. A Magyar Telekomot ezeken felül különösen érzékenyen érinti a vezetékes piac évek óta zajló, folyamatos erodálódása, amit egyelőre nem képes fedezni a néhány fejlődő terület, mint például a televízió és a mobil szélessávú szolgáltatások. Az időszak pénzügyi helyzetét tovább bonyolítják a társaság montenegrói leányvállalatával kapcsolatos vizsgálatok költségei és az ezzel összefüggésben képzett céltartalék.

A Magyar Telekom a nehéz időszakot a működési költségek folyamatos racionalizálásával próbálja kompenzálni. A személyi költségek csökkentése mellett ez érinti a marketingre és a tanácsadókra fordított pénzeket is. Ennek köszönhetően a kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) az idei első félévben ugyan bő 18 százalékkal mérséklődött, ám ha az elbocsátások miatt kifizetett végkielégítések és a különadó tételét ebből kiszűrjük, akkor az EBITDA-ráta 41,1-ről 43,1-ra százalékra történő növekedése figyelhető meg. Azaz a bevételekből arányosan több marad a vállalatnál, ha csak a normál ügymenetet nézzük.

Nehéz helyzetben a Telenor
Új szereplő léphet be a hazai mobilpiacra

A cégcsoport az eredmények közlése mellett továbbra is kitart a korábbi célszámai mellett, azaz 2012-ben a bevételek 3-5 százalékos csökkenését tartják reálisnak, miközben a beruházási költségeket 5 százalékkal kívánják visszafogni az előző évhez képest.

A szomszéd tehene... Ami a vállalatnál derülátásra adhat okot, az a versenytársakkal való összehasonlítás. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a tavaly decembertől idén júniusig terjedő időszak alatt a T-Mobile ügyfélköre maradt egyedül stabil, miközben a Vodafone mérsékelt, míg a Telenor drasztikus ütemben vesztett előfizetőket.


A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.