A Gartner folyamatosan vizsgálja az informatikai szektor szép reményekkel kecsegtető újításait. Az úgynevezett Hype-ciklus azt az utat mutatja, amelyet az ilyen technológiák járnak be a hozzájuk fűzött várakozások tekintetében. Jelenleg a csúcs közelében a táblagépek, az új generációs 3D-s tévék és a privát felhőre épülő alkalmazások járnak.

A nemzetközi kutatócég nem kevesebb, mint 1800 technológiát vizsgált, hogy képet alkothassanak arról, hol tartanak ezek a fejlesztések a várakozások és a teljesítmény kapcsolatában.

Szép remények A Gartner Hype-ciklusa megmutatja, egy-egy újdonság éppen milyen érettségi szakaszban van. Az életképesnek bizonyuló technológiai vívmányok teljesen hasonló utat járnak be. A kezdeti szakaszban exponenciálisan emelkedik az érdeklődés és a megoldáshoz fűzött remények. Ez azonban egy idő után negatív trendbe vált át, mert a jórészt még a szállítók számára sem teljesen kiforrott technológia nem képes megfelelni a túlságosan nagy várakozásnak. A terméket, szolgáltatást kipróbálók lelkesedése óhatatlanul is csalódottságba vált.

Ahogy telik az idő, a folyamatosan fejlesztett egykori újdonság egyre jobb lehetőségeket képes nyújtani, így a bizalom is visszatér. Az első felfutásnál lényegesen lassabban, de ismét nő az érdeklődés. A folyamat egészen addig tart, míg a technológia el nem éri az érett szakaszt, ahol jobb esetben sokáig képes szinten tartani a figyelmet.

A friss kutatás szerint az első, egyben legmagasabb hullám tetejének közelében most – többek között – a táblagépek, a 3D-s televíziók és a privátfelhő-szolgáltatások járnak.

 


A kép kattintásra nagyítható
Forrás: Gartner

Táblagépek minden formában A táblagépek felfutását az Apple iPad készüléke hozta, amelyet azóta számos más gyártó próbál követni. Az igazi termékdömping év végén, jövő év elején várható, ám ez valószínűleg egybe fog esni azzal a periódussal, amikor a fogyasztók egyre kritikusabbá válnak a gyakorlatban már nem feltétlenül csodatévőnek bizonyuló eszközökkel.

A háromdimenziós televíziók most tartanak ott, hogy képesek speciális szemüveg nélkül is térhatású élményt adni, ami egy jelentős áttörés lehet a technológia elterjedésében. És mint az törvényszerű, ez itt is egybevág majd az izgalmi szint csökkenésével.

A privát felhőre alapozott szolgáltatások a már a várakozási görbe leszálló ágán lévő számítási felhő technológia speciális változatának tekinthetők. Ennek lényege, hogy az ügyfél adatait nem egy mindenki által használt felhőben, hanem dedikált, elkülönített formában kezelik. Ez a megoldás a cloud computing gyakran felemlegetett egyetlen kényes elemét, a biztonságot képes megfelelően kezelni.

Kiterjesztett valóság A görbe teteje felé kapaszkodik még az augmented realty, azaz a kiterjesztett valóság, a 3D-s nyomtatás és az internetes televíziózás is. Mindegyikre láttunk már gyakorlati megvalósítást, a fordulópont pedig már nincs messze ezekben az esetekben sem.

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.