Minden téren pozitív a Microsoft negyedéves üzleti beszámolója: számukra a negyedik negyedév ért véget, most kiadott jelentésük kimagasló eredményeket közöl. A piaci reakciók azonban a mobil szegmens hátrányai miatt kissé hűvösebbek a vártnál.
16 milliárdra növelte forgalmát a redmondi vállalat a legutolsó negyedévben, ezzel két év óta a legnagyobb, előző negyedévhez viszonyított növekedést könyvelhették el, 22 százalékot. Az elemzők is ilyesmire számítottak, miután mostanában a legtöbb tech-óriás, például az Intel és az Apple is sikeres negyedévekről számolt be.

A Microsoft a június 30-án zárult üzleti évében 62,48 milliárd dolláros rekord árbevételről számolt be, ami a Windows 7 operációs rendszer kedvező fogadtatásának köszönhetően 7 százalékkal meghaladta a cég tavalyi forgalmát. A fenti összegből ma még elenyésző részesedése (2,2 milliárd dollár árbevétel mellett 2,35 milliárd dollár üzemi veszteség) van az online szolgáltatásoknak, de a következő években stratégiai szerepet szánnak a területnek.

A Windows 7 hátán | A legfontosabb fegyvertény továbbra is az októberi indulása óta 175 millió példányban elkelt Windows 7, amely a Microsoft operációs rendszerei közül a legdinamikusabb forgalmi adatokat mondhatja magáénak. A Windows-részleg bevételei a negyedik negyedévben 44 százalékot nőve 4,55 milliárdra emelkedtek, felülmúlva az elemzői várakozásokat: a Brent Thill például 4,3 milliárdot tippelt.

Az irodai megoldásokkal foglalkozó (főleg az Office termékekre fókuszáló) üzleti egység eredménye 5,23 milliárdnál állt meg, szintén meghaladva az 5,05 milliárdos elvárásokat - ehhez természetesen a vizsgált negyedévben kiadott új Office sikere szolgált alapul. Hasonlóan remekelt a szerverszoftver-üzletág is, a 4,01 milliárdos eredmény szinténfelülírta a 3,85 milliárdot váró jóslatokat.

Bár a működési költségek is meghaladták kissé a tavalyi hasonló időszak számait (az idei negyedik negyedév tízmilliárdos összege egymilliárddal volt több a tavalyinál), a nettó nyereség mégis több, mint ugyanennyivel növekedett: a tavalyi Q4 hárommilliárdja helyett 4,52 milliárd maradhatott "Redmond zsebében".

A piac kivár | Érdekes módon a reakciók mégsem voltak kifejezetten örömteliek, a Microsoft tőzsdei papírjainak ára alig változott az eredmények hallatán, és pénzügyi elemzők is óvatosságra intenek. Brendan Barnicle, a Pacific Crest Securities elemzője szerint a piaci várakozó álláspont első sorban annak köszönhető, hogy az összegzett eredmények mögött bizonyos területeken a Microsoft nem teljesített annyira fényesen, amelynek akár már a közeljövőben is érezhetővé válhat a hatása.

A mobiltelefonok és a tabletek terén erőteljes hátrányba kerültek a vállalat megoldásai. Barnacle szerint a Windows és Office alapján számolt jó eredményeket a piac már "megszokta", ezért a többi terület eredményeire kíváncsiak. Maga a cég vezetője, Steve Ballmer (képünkön) is elismerte, hogy a mobil eszközök terén "kihagytak egy teljes ciklust", mivel alulbecsülték a versenytársak sebességét és erejét: most tehát a Windows-alapú tabletekre és a Windows Phone 7-re vár az a feladat, hogy a Microsoftot ebben a piaci szegmensben is visszaemelhessék az élbolyba.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.