Minden téren pozitív a Microsoft negyedéves üzleti beszámolója: számukra a negyedik negyedév ért véget, most kiadott jelentésük kimagasló eredményeket közöl. A piaci reakciók azonban a mobil szegmens hátrányai miatt kissé hűvösebbek a vártnál.
16 milliárdra növelte forgalmát a redmondi vállalat a legutolsó negyedévben, ezzel két év óta a legnagyobb, előző negyedévhez viszonyított növekedést könyvelhették el, 22 százalékot. Az elemzők is ilyesmire számítottak, miután mostanában a legtöbb tech-óriás, például az Intel és az Apple is sikeres negyedévekről számolt be.

A Microsoft a június 30-án zárult üzleti évében 62,48 milliárd dolláros rekord árbevételről számolt be, ami a Windows 7 operációs rendszer kedvező fogadtatásának köszönhetően 7 százalékkal meghaladta a cég tavalyi forgalmát. A fenti összegből ma még elenyésző részesedése (2,2 milliárd dollár árbevétel mellett 2,35 milliárd dollár üzemi veszteség) van az online szolgáltatásoknak, de a következő években stratégiai szerepet szánnak a területnek.

A Windows 7 hátán | A legfontosabb fegyvertény továbbra is az októberi indulása óta 175 millió példányban elkelt Windows 7, amely a Microsoft operációs rendszerei közül a legdinamikusabb forgalmi adatokat mondhatja magáénak. A Windows-részleg bevételei a negyedik negyedévben 44 százalékot nőve 4,55 milliárdra emelkedtek, felülmúlva az elemzői várakozásokat: a Brent Thill például 4,3 milliárdot tippelt.

Az irodai megoldásokkal foglalkozó (főleg az Office termékekre fókuszáló) üzleti egység eredménye 5,23 milliárdnál állt meg, szintén meghaladva az 5,05 milliárdos elvárásokat - ehhez természetesen a vizsgált negyedévben kiadott új Office sikere szolgált alapul. Hasonlóan remekelt a szerverszoftver-üzletág is, a 4,01 milliárdos eredmény szinténfelülírta a 3,85 milliárdot váró jóslatokat.

Bár a működési költségek is meghaladták kissé a tavalyi hasonló időszak számait (az idei negyedik negyedév tízmilliárdos összege egymilliárddal volt több a tavalyinál), a nettó nyereség mégis több, mint ugyanennyivel növekedett: a tavalyi Q4 hárommilliárdja helyett 4,52 milliárd maradhatott "Redmond zsebében".

A piac kivár | Érdekes módon a reakciók mégsem voltak kifejezetten örömteliek, a Microsoft tőzsdei papírjainak ára alig változott az eredmények hallatán, és pénzügyi elemzők is óvatosságra intenek. Brendan Barnicle, a Pacific Crest Securities elemzője szerint a piaci várakozó álláspont első sorban annak köszönhető, hogy az összegzett eredmények mögött bizonyos területeken a Microsoft nem teljesített annyira fényesen, amelynek akár már a közeljövőben is érezhetővé válhat a hatása.

A mobiltelefonok és a tabletek terén erőteljes hátrányba kerültek a vállalat megoldásai. Barnacle szerint a Windows és Office alapján számolt jó eredményeket a piac már "megszokta", ezért a többi terület eredményeire kíváncsiak. Maga a cég vezetője, Steve Ballmer (képünkön) is elismerte, hogy a mobil eszközök terén "kihagytak egy teljes ciklust", mivel alulbecsülték a versenytársak sebességét és erejét: most tehát a Windows-alapú tabletekre és a Windows Phone 7-re vár az a feladat, hogy a Microsoftot ebben a piaci szegmensben is visszaemelhessék az élbolyba.

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.