A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállapodott a Microsofttal az oktatási intézmények szoftverbeszerzéseit lehetővé tévő Tisztaszoftver program folytatásáról. Egy új kezdeményezéssel ezzel párhuzamosan a nyílt forrású megoldásokat is népszerűsítenék az oktatási szférában.
A Tisztaszoftver oldalon található tájékoztatás szerint a Magyar Köztársaság és a Microsoft 2012. március elsejéig érvényes megállapodást kötött az oktatási intézmények szoftverlicenccel való ellátásáról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfői közleménye szerint az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel juthatnak Microsoft licencekhez az oktatási intézmények: a korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba kerültek a beszerzések, az idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett.

Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációs államtitkára még januárban úgy nyilatkozott, hogy 2011-től évente mintegy 1 milliárd forinttal kívánják csökkenteni a Microsoft szoftvereivel kapcsolatos állami kiadásokat.

Többszázezer gépet érint Az Állami Számvevőszék kimutatása szerint a hazai közoktatásban körülbelül 220 ezer olyan asztali gép található, amelyen Windows és Office fut. A felsőoktatási szférában hasonló felmérés nem készül, de a becslések szerint körülbelül 60 ezer gép működhet ezekben az intézéményekben, szinte kivétel nélkül Windows operációs rendszerrel.

A korábbi megállapodás felülvizsgálatának eredményeként a licencelési alap a gépszám helyett ezentúl az oktatói létszámhoz igazodik (a közoktatásban jelenleg 135 ezer tanár dolgozik, míg a felsőfokú intézményekben 22 ezren oktatnak). Az egészségügyben azok az orvosok is használhatják a licenceket, akik valamely oktatási intézmény teljes- vagy részmunkaidős oktatójaként tevékenykednek. Az új konstrukció a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, valamint az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. számára is érvényesek.

A tanárok a továbbiakban is ingyenesen használhatják otthon a Microsoft operációs rendszerét és irodai alkalmazásait, a diákok azonban ezentúl elesnek ettől a lehetőségtől. Ez alól kivételt jelent, hogy - később kidolgozandó részletek alapján - az intézmények rászorultsági alapon továbbra is engedélyezhetnek a diákok számára ingyenes szoftverhasználatot - tudtuk meg Sagyibó Viktortól, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetőjétől.

A programban változást jelent az is, hogy a jövőben nem támogatja az állam a szerverszoftvereket, amelyekhez a továbbiakban vállalati árazásnál még mindig lényegesen olcsóbb oktatási licenc keretében juthatnak hozzá az intézmények.

Újabb nyílt forrású program? Az NFM már korábban, áprilisban megújította a másik nagy, középiskolai, illetve felsőoktatási intézmények által igénybe vehető szoftverlicenc programját. A Huedu program keretében a Novell termékportfólió szinte minden elemét használhatják az intézmények. A szerződés keretében az örökös szoftverlicenceken kívül konzultációs és mérnöknapok, valamint intézményre szabott oktatások is lehívhatók (a Microsoft szoftvereinek licenceit ezzel szemben évente meg kell újítani).

A gyártósemlegesség és a nyílt forráskódú alkalmazások megismertetése érdekében a tárca OpenEdu elnevezéssel egy újabb program elindítását tervezi, amely révén hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé válnak a nyílt forráskódú szoftverek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások az alap-, közép- és felsőoktatási intézmények számára - áll az NFM - további konkrétumokat nélkülöző - közleményében. Az OpenEdu program részleteivel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az NFM sajtóosztályának, azonban eddig nem kaptunk választ.

Sagyibó Viktor szerint kommunikációs szempontból mindenképpen jó dolog, hogy a kormányzat az intézmények számára a zárt forrású szoftverek mellett nyílt forrású programokat is kínál, ami az intézmények számára választási lehetőséget jelent. A Microsoft oktatási üzletágának vezetője ugyanakkor nem aggódik amiatt, hogy az iskolák túlságosan nagy része térne át: abban bíznak, hogy a korábbi licencek legalább 90 százalékát megújítják az intézményi felhasználók. Ezt szerinte az is indokolja, mivel az oktatási intézményeknek ki kell szolgálniuk a munkaerőpiac igényeit, ahol jellemzően ma még szintén a Windows-platform dominál.

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.