Régi szólásmondás kis hazánkban, hogy mindig az erősebb kutya eszik. A techvilágban is így van ez, még akkor is, ha eredetileg a kisebb kutya hozta az ennivalót: a The New York Times egy ilyen "áldozatot" mutatott be, a történet pedig tanulságos, és sajnos tipikus.
Amikor tavaly, az iPhone 4S bejelentésén elsőként bemutatkozott a Siri, az iOS 5-be épített beszédfelismerő okos asszisztens, a világ egyik fele el volt ragadtatva az újdonságtól, mások pedig kissé korainak tartották a néha még bizonytalanul működő szoftver megjelenését. Volt azonban olyan is, akinek konkrétan egész világát összetörte a hír, az illetőt Michael Phillipsnek hívják, és már majdnem bejelentett valami hasonlót évekkel korábban.

Rögös út a szakadékig Phillips cége három évtizede dolgozott a hangfelismeréssel kapcsolatos fejlesztéseken. 2006-ban társalapítóként szállt be a Vlingo nevű cégbe, amely az addigi kutatások alapján a hangfelismerés gyakorlati alkalmazásán kezdett dolgozni, és állításuk szerint mindössze két-három évre voltak a teljes körűen használható megoldás bemutatásától.

A célegyenes közelében, 2008-ban aztán kaptak egy határozott hangú levelet a Nuance nevű, hasonló téren dolgozó vállalattól, amely felszólítja őket, hogy a megfelelő szabadalmak hiányában (melyeket a Nuance birtokol) hagyjanak fel a beszédfelismerés területén végzett munkájukkal. A szabványbirtokos két lehetőséget adott Phillipsnek és kollégáinak: vagy eladják a céget a Nuance-nak, vagy per lesz a dologból. A Vlingo a jogi utat választotta, így a Nuance beadta első keresetét, majd ezután még ötöt.A jogi csatározásból tavaly lett bírósági ügy, ám addigra Phillips kutatásra és fejlesztésre félretett dollármilliói a jogi költségekre szivárogtak el. Végül a bíróság a Vlingónak adott ugyan igazat, ám addigra hárommillióval volt kevesebb a cég kasszájában, a cég ellehetetlenült, így végül - győzelem ide vagy oda - a Vlingo mégis beolvadt a Nuance-ba. "A világ megváltoztatásának küszöbén belefulladtunk a jog mocsarába" - összegezte keserűen Phillips a tényeket.

20 milliárd dollár
mehetett el becslések szerint csak az okostelefonok piacán szabadalmakkal kapcsolatos kiadásokra, perekre.
A jog az ész előtt
A Vlingo csak egy a szabványügyi jogi hercehurcák áldozatai közül, és a fenti történethez hasonlók egyre gyakrabban bukkannak fel. Az elmúlt évtizedekben szédítő sebességgel kerültek elő világmegváltó ötletek, új technológiák, ám ezt a folyamatot most minden eddiginél jobban lelassítják a szabványokon és szabadalmakon alapuló erőfitogtatások. Az Apple és a Samsung pereskedése kiváló példa minderre: ahelyett, hogy az új megoldások évente fordítanának egyet a technológiai fejlődés kerekén, szabadalmakra hivatkozva, ám tulajdonképpen tisztán a versenytársak ellehetetlenítésére törekedve egymásra fókuszálnak a gyártók.

A Stanford Egyetem egyik elemzése szerint csak az okostelefon-piacon már húszmilliárd dollár fölött jár a szereplők szabványokra, szabadalmakra és ezekkel kapcsolatos jogi csatározásokra elköltött összege: ez nyolc Mars-kutató küldetés finanszírozására lenne elegendő...Tény, hogy a szabadalmi rendszer nélkül káosz alakulna ki a piacon, bárki kihozhatná egy sikeres termék vagy technológia tökéletes másolatát és pénzt csinálhatna belőle. Azonban a szakértők szerint a teljes szabadalmi rendszert át kellene értelmezni az informatika és távközlés területén, itt ugyanis már nem használható a "te autód lökhárítója nem lehet olyan, mint az enyém" gyakorlat. Jól működik mindez sok helyen, például a gyógyszeriparban, ahol sokkal egyszerűbb meghatározni a szabadalmakat: adott egy gyógyszer kémiai képlete, innentől egyértelmű, hogy ugyanezt a képletet más nem használhatja saját készítményében.

A fenti esetben viszont a szabadalom (persze lesarkítva) csak arra vonatkozik, hogy "a felhasználó egy mobil számítógépbe beszél, amely a szavakat a billentyűzeten bevitt szavakhoz hasonlóan alakítja át". A szabvány itt nem tartalmazza egyértelműen, hogy mindez milyen módon, milyen megoldásokkal, technológiai eljárásokkal történik, pedig nagyon valószínű, hogy a Nuance és a Vlingo módszere nem teljesen ugyanazokon az alapokon működött, épp csak ugyanazt a célt szolgálta. Ugyanez a helyzet az Apple által levédett formulák közül sok esetében: a pereskedésben előkerült a menük ujjal történő görgetésétől az ikonok elrendezéséig sok minden. Szakértők szerint ez olyan, mintha a Ford száz éve megtiltotta volna minden más autógyárnak, hogy gumikerekeket meghajtó járműveket állítsanak elő.

A Samsung csatát nyert és az iPhone 5-öt támadja
Az Apple nyert, a Samsung veszített - vagy mégsem?
A HP-nek igaza, az Oracle-nek pókerarca van


Elnyomott kicsik A Nuance és a Vlingo harcaihoz visszatérve látható a szabadalmi rendszer egyik legrosszabb hozadéka: nem a találmány valódi értéke, hanem a cégek mögött álló pénzügyi (és ezáltal jogi) hatalom dönti el, kinek a neve kerül végül a találmányok történelemkönyvébe. Amikor az Apple bejelentette a Sirit, a Vlingo szellemi tulajdonát már beolvasztó Nuance részvényei 70 százalékot ugrottak felfelé - méghozzá épp azért, mert a Siri mögött álló technológia egy része Vlingo-fejlesztéseken alapult, így a Nuance jogilag Apple-partnerré vált.

Michael Phillips egy ideig a Nuance alkalmazottjaként dolgozott, méghozzá azon, hogy régi cége beolvasztásának folyamatában segédkezzen. Idén szeptemberben azonban a The New York Times szerint kilépett, és úgy döntött, elhagyja a hangfelismerési piacot, amelyben évtizedeket töltött. Most olyan munkakörnyezetet keres, ahol kedvezőbben fújnak a szabadalmi szelek.

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.