A spanyolországi Berga városában felavatták a világ első, szabad szoftverekről elnevezett utcáját.
A katalán városban a múlt hét végén másodízben megrendezett szabad szoftveres konferencia zárómomentumaként Richard Stallman - a szabad szoftver mozgalom nemzetközi hírű aktivistája, a GNU projekt, valamint a Free Software Foundation alapítója - a polgármester társaságában vett részt az utcaavatón.

Az azóta Wikipédia szócikk formájában már virtuálisan is létező „Szabad szoftver utca” ötlete még az előző évi konferencia alatt pattant ki a szervezők fejéből, amit egy hónapokig az önkormányzaton elfekvő beadvány követett.

Az akciónak az idei konferenciára való felkészüléssel párhuzamosan adtak a szervezők új lendületet. A folyamatos kapcsolattartás a döntéshozókkal végül júniusban meghozta az áhított sikert, ami a város határában fekvő utcában a "Carrer del Programari Lliure" feliratú tábla jelez.

Az ötletgazdák Richard Stallmannal (középen)

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.