Sem az új fejlesztésű processzorok, sem a hamarosan érkező Windows 8.1 nem tudja megállítani a PC-eladások csökkenését - állítja a Citi Research, amely 2013-ra vonatkozó korábbi -4 százalékos prognózisát -10-re változtatta.
Nem túl biztató kilátásokat vázolt fel legfrissebb előrejelzésében a Citi Research piackutató. A cég szerint a korábbi, igencsak visszafogott várakozásoknak sem lesz képes ténylegesen megfelelni a személyi számítógépek piaca, és világszinten akár kétszámjegyű visszaesés is lehetséges lesz 2013-ban.

Hiába jönnek az új modellek, az esést nem tudják megállítani...

Kétszámjegyű bukta ■ A Citi nemrégiben még a tavalyihoz hasonló recessziót vizionált idénre is. (2012-ben a PC-gyártók az IDC adatai szerint 6,4, a Gartner kimutatása alapján 4,9 százalékkal szállítottak kevesebb gépet, mint az azt megelőző évben.) Ehhez képest friss jelentésük lényegesen borúsabb képet mutat: 2013-ban már megközelítőleg 10 százalékos visszaesést sem tartanak elképzelhetetlennek.

Az okok között sorolják fel a Microsoft új operációs rendszerének gyenge fogadtatását. A Citi szerint a nemrégiben videón is bemutatott 8.1 sem segít majd sokat azon, hogy a fogyasztókat egyre kevésbé érdekli az új számítógép vásárlása. Ha van pénzük ilyesmire, azt inkább az agresszív növekedést mutató táblagépekre költik. Az alábbi táblázaton jól látható, milyen óriási eltérést prognosztizálnak idénre a két részpiacon.

Tabletek és PC-k világpiaca
(millió db, Citi Research)


Elemzők szerint az sem fog érdemi változást eredményezni, hogy a szállítók egymásra licitálva hozzák ki a különböző, tabletként is funkcionáló hibrid gépeket, illetve a legújabb fejlesztéseket magukba olvasztó csúcskategóriás ultrabookokat. Egyfelől ezek a termékek még túl drágák ahhoz, hogy az árérzékeny közönséget tömegével győzzék meg. Másrészt a modellek jó része csak az év végén debütál, azaz nem marad idő az idei eladások kozmetikázására.

Nehéz évek ■ A Citi Research üveggömbje nem mutat túl rózsás képet az előttünk álló évekre sem. Korábban 2 százalék körüli növekedést prognosztizáltak 2014-15-ben, ám most egyre inkább úgy tűnik, hogy a tabletek kannibalizáló hatása felülmúlja majd az a pozitív tendenciát, hogy előbb-utóbb mégis csak le fogják cserélni az öregedő gépparkot mind a céges, mind az otthoni környezetben.

Képtelen lassítani a tabletpiac
A Gartner szerint is haldoklik a PC-piac

Az Amazon megfékezésére módosítaná az e-kereskedelem kereteit az EU

Csak épp nem az Amazon segítése, hanem kordában tartása lenne a cél. Egyre több konkrétum látszik a szeptemberben indult trösztellenes vizsgálatból.
 
Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.